Ботоксът лекува рак на стомаха

Ботоксът лекува рак на стомаха

Инжекции с ботокс могат да имат чудодеен ефект при лечение на рак на стомаха. Това показва ново проучване, публикувано в списание Сайънс транслейшънъл медисин.

Автори на изследването са проф. Дуан Чън от норвежкия Институт за наука и технологии и проф. Тимоти Уонг, преподавател от Колумбийския университет в Ню Йорк. Двамата учени твърдят, че така популярното средство за премахване на бръчки сред знаменитостите стопира нервния инфлукс при рак на стомаха.

Експеримент с лабораторни мишки доказал, че нервите контролират раковите стволови клетки. Блокирането на нервните сигнали обезврежда раковите клетки, елиминирайки ключови фактори, регулиращи растежа им.

Ботоксът лекува рак на стомаха

Това въздействие на ботокса върху рака учените си обясняват с факта, че той пречи на производството на ацетилхолин, основен невротрансмитер, който благоприятства деленето на клетките.

По време на експеримента учените са работили с мишки, страдащи от рак на стомаха. Те са изпробвали върху гризачите четири модула за спирането на нервния инфлукс. Всичките четири са повлияли на растежа на тумора.

При някои от животните специалистите срязали нервите около целия тумор, а при други-само част от тях. При четвъртата група обаче те прекратили производството на ацетилхолин с ботокс.

Това не е единственото изследване, което доказва благоприятната ползва от ботокса при рак. Друго проучване, в което участвали 37 доброволци от Япония, оперирани от рак на стомаха, сочи, че тези, при които по време на хирургическата интервенция нервите са били прекъснати, туморът рецидивира доста по-бавно.

До този момент данните от проведения експеримент с ботокс вдъхват кураж на професор Чън и той има намерение да извърши клиничен опит от втора фаза в Норвегия, с участието на хора, страдащи от рак на стомаха.

По време на манипулацията ще се наложи пациентите да останат няколко часа в болницата, тъй като ботоксът ще бъде инжектиран с гастроскопия.

Специалистите са убедени, че ботоксът действа само в една определена област. Той е по-безвреден от повечето традиционни противоракови медикаменти и е далеч по-евтин.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати