ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Микроимплант връща зрението

Микроимплант връща зрението

Имплант в очите

Нов микроимплант, който е изработен почти изцяло от вода, може да сложи край на носенето на очила. Имплантът е мъничък, колкото главата на карфица и се поставя в роговицата, като леко увеличава нейната извивка.

Той ще помогне на окото да фокусира добре и да коригира зрението, съобщават учените. Благодарение на този метод е възможно съвсем скоро очилата да станат напълно излишни.

С напредването на възрастта хората започват да губят способността да променят фокуса между близки и далечни предмети и обекти. Това състояние се нарича пресбиопия или с други думи старческо далекогледство (старческо зрение).

Обикновено този проблем се появява при хора над 40–годишна възраст. Причината е в неизбежния процес на остаряване на организма, което неминуемо се отразява и на очите.

С течение на времето очната леща започва да променя своята форма – тя губи от своята еластичност и не успява да променя пречупвателната си способност адекватно.

Зрение

Имплантът се нарича Рейндроп и операцията за неговото поставяне е по-бърза и ефикасна от лазерната хирургия, твърдят изобретателите. Имплантът е съставен от хидрогел – в него има 80 % вода и е значително по-съвместим с окото в сравнение с други импланти за роговици.

Така нареченото старческо зрение пречи на хората, тъй като променя възприемането на дълбочината на обектите. Освен това се създава и голяма трудност за четенето, особено ако светлината не е достатъчно силна. Създателите на импланта смятат, че Рейндроп е изключително подходящ за хора, които имат точно такъв проблем.

Други симптоми на това състояние са затруднения при шиене, писане, бродиране и изобщо затрудняване при извършването на всякакви дейности, за които е необходимо човек да се вглежда отблизо и после да увеличава разстоянието от наблюдавания обект.

Хората, които страдат от далекогледство (хиперметропия – далекогледство), започват да усещат симптомите на пресбиопията на по-ранен етап. При късогледите хора (миопия – късогледство) това състояние може да настъпи доста по-късно или пък изобщо да не се появи, твърдят специалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодорка Костадинов
Тодорка Костадинов
12.11.2014 18:14
Каква е цената на 1имплант и има ли в Българиая
3
0