Ментата е биле срещу стомашни проблеми и зъбобол

Ментата е биле срещу стомашни проблеми и зъбобол

Билката мента е позната още от дълбока древност. Археолози са намирали мента дори в гробниците на фараоните в Древен Египет.

Ментата е на особена почит от народната медицина, а природните лекарства, в чията основа се съдържа екстракт от мента, са не по-малко лечебни и ефективни от лекарствата на химическа основа.

Специалистите препоръчват ментата най-вече на хора със стомашно-чревни проблеми, спазми и болки или запек и диария.

Ментовото масло е също толкова полезно, колкото билката. Ментовото масло засилва перисталтика, също има антисептичен ефект.

При консумация на ментово масло се ограничават процесите на гниене и ферментация, оптимизира се хрносмилането, намаляват се пристъпите на киселини и колики, засилва се секрецията на храносмилателните жлези.

Освен от изброените до тук ползи от ментата, тя помага и при главоболие и зъбобол, при който се правят гаргари. Ароматът на мента пък засилва мозъчната дейност.

Ментата е биле срещу стомашни проблеми и зъбобол

Ментата е многогодишно тревисто растение, което на височина достига 70 см. Ментата развива голямо коренище, а цветовете му са дребни бяло-лилави. В листата на растението се съдържат етерични масла, които се извличат чрез дестилация.

В България се отглеждат 9 вида мента.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати