Знаците за рак на кожата, които никога не пренебрегвайте

1 от 4 Снимки
1. Забелязвате нетипична по форма бенка
Знак за меланома са бенките, които са асиметрични. Ако забележите такава, която се различава от другите, трябва да се консултирате със специалист. Ако откриете такава бенка, това не означава непременно, че имате рак, но е редно веднага да посетите лекаря си. Също така не трябва да се стряскате, ако ви се появи нова бенка, но знайте, че това също може да е предупредителен знак.

Месец май е определен от Световната здравна организация като месец за осведомеността за рака на кожата. Така експертите искат да фокусират вниманието върху най-смъртоносната форма на болестта.

Ако меланомата е забелязана в ранен стадий, тя е лечима. Точно и затова всеки трябва да е запознат със собствените си бенки. Това може и да звучи несериозно, но може да ви спаси живота. Лекарите апелират да търсите асиметрия в бенките и да следите за сърбеж, зачервяване и кървене.

Посещението при лекаря също е много важно. Той може да провери места, където дори не осъзнавате, че може да се образува рак на кожата. Такива са скалпът, клепачите, разстоянието между пръстите на краката, зад ушите. В галерията горе ще намерите и няколко предупредителни знака, които никога не трябва да пренебрегвате.

Ракът може да изглежда като пигментирана черна или кафява линия, удължаваща дължината на ноктите ви. Или може да ви заблуди, че е кръвонасядане. Съветът на лекарите е да премахнете лака за нокти от ръцете и краката, преди да ги посетите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати