Това трябва да знаете, ако откриете бучка в гърдата си

Бучка в гърдата

През последните години случаите на рак в световен мащаб нарастват, като възрастовата граница на заболеваемостта пада. Това важи и за рака на гърдата. Ето защо трябва да се отнесете към проблема с достатъчно внимание и отговорност.

Правете си сами редовно преглед и на двете гърди. Най-подходящото време за това е след месечния цикъл, но може да бъде правено винаги. Ако откриете бучка или имате съмнение, че усещате нещо нередно или необичайно, отидете на лекар.

Не изпадайте в паника и не бързайте да се плашите. Не всяка бучка в гърдата е рак. Повечето образувания са доброкачествени. В много случаи дори не се налага и хирургична интервенция, а пациентът само се подлага на регулярно наблюдение.

Дори и да чуете страшната диагноза, не се предавайте. Колкото по-рано е диагностицирано заболяването, толкова по-успешно е лечението му. Съвременната медицина разполага с редица ефективни средства.

Важно е да изясните ситуацията. Щом напипате бучка, трябва възможно най-бързо да посетите лекар. Обикновено се препоръчва преглед при хирург и при специалист по образна диагностика. Мамографията дава резултати относно естеството на бучката и е най-сигурният метод за разкриване на ракови образувания, но пациентът е подложен на облъчване.

Рак на гърдата

Много специалисти препоръчват ултразвуково изследване. При съвременната модерна технология то също дава достоверна информация за вида на образуванието. При ехографските изследвания обикновено се различават кистите, които са мехури с течност, от плътните бучки.

При съмнение за злокачествено образувание се прави биопсия. Тя представлява процедура за изтегляне на парченце от бучката, което да се изследва детайлно.

Съществуват различни стъпки на лечение, които зависят от вида на бучката. При доброкачествени образувания е възможно да не се прави нищо, а само да се провеждат редовни прегледи, на които да се следи състоянието.

Ако бучката е голяма, създава неприятни усещания или болка, може да бъде отстранена оперативно. Хирургическа интервенция се препоръчва и когато образуванието започне да нараства.

В някои случаи се провежда хормонална терапия, когато промените в гърдите са предизвикани от хормонален дисбаланс.

Бучката може да е резултат от възпалителни процеси, при което се предписва лечение с антибиотици.

Кърмене

Често се образуват бучки по време на кърмене. В повечето случаи причината е в кърмата, но трябва да ги следите. Ако забележите, че бучката не намалява въпреки лечението, трябва да се консултирате с лекар, който да изясни на какво се дължи тя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати