Как да третираме ужилване от медуза?

Ужилване от медуза

Ужилванията от медуза могат да бъдат изключително болезнени. За щастие лечението на ужилването от медуза не е трудно и поне в нашето полукълбо подобен инцидент рядко води до фатални последици.

В зависимост от вида медуза, който е причинил ужилването, повечето болки типично се увеличават пет минути след нападението и спират в рамките на няколко часа. Обикновено болката не трае повече от 24 часа.

Съществуват много митове за това какво се направи след ужилване от медуза, но според експертите повечето практики не са ефективни.

На първо място, след ужилването излезте на брега възможно най-скоро, за да избегнете повторно ужилване.

Макар и да ви мине през ума, в никакъв случай не изплаквайте засегнатата зона с питейна вода. Това би могло да увеличи болката. Нематоцистите в клетките, които причиняват болката, всъщност ще освободят повече отрова и ще причинят повече болка. Първо изплакнете с морска вода и се опитайте да не докосвате засегнатата област с голи ръце.

Въпреки разпространеното вярване уринирането върху ужиленото място няма да помогне в никакъв случай. Все пак редно е да се каже, че няма да ви навреди (ако изключим хигиената), стига да сте ОК с това вие или някои друг да уринира върху част от тялото ви.

Ябълковият оцет помага при ужилване от медуза

Незабавно облекчаване на болката може да ви донесе ябълковият оцет. Просто полейте засегнатата област с продукта и ведната ще усетите как неприятното усещане избледнява.

Също може да ви помогне и напръскването на мястото с пяна за бръснене. Активното вещество в продукта пречи на нематоцисите да се разкъсат и това пречи на разпространението на неприятното усещане. Изчакайте 25-30 минути и след това избършете пяната.

Най-ефективно действие срещу ужилване от медуза може да има топлината. След като изплакнете зоната с морска вода, облейте мястото с гореща вода или допрете до мястото толкова горещ обект, колкото можете да издържите. Дръжте го до мястото 20 минути или докато болката изчезне.

Ужилванията от медузи обикновено се ограничават до раздразнения и болки в засегнатата област. Въпреки това в редки случаи може да се появят кръвотечение, повръщане, проблеми при ходене, гадене, главоболие и гърчове. Ако случаят е такъв, незабавно потърсете медицинска помощ в близката болница.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати