Липсата на секс след 50-тата годишнина: рискове за здравето

Липсата на секс след 50-тата годишнина: рискове за здравето

Либидито не е константно. Всички знаем, че когато сме с нов партньор, то скача до тавана. Няколко години и едно дете и често поради натовареното ежедневие желанието за секс намалява. С годините либидото също се променя. Няма как сексуалното желание на 20 и на 50-годишна възраст да бъде едно и също. Причините са и физиологични - телата ни се променят, преминаваме през различни фази на живота, променят се и хормоните ни, които са пряко отговорни за либидото.

Според учените обаче липсата на полов живот след 50-годишна възраст крие сериозни рискове за здравето.

Изследването е на английски специалисти и обхваща 6000 души – и мъже, и жени.

Резултатите: силният пол страда повече от липсата на интимност. При над 60% от мъжете липсата на секс крие увеличен риск от развитие на различни видове рак. При жените пък нередовният полов живот се изразява в ниско самочувствие и лошо настроение, отчитат още учените.

Оказва се още, че освен лечебен редовният полов живот има и превантивни функции. Редовният секс предпазва от диабет. А въздържанието потиска половите хормони, което също вреди на здравето ни.

Интимните ласки дават и положителни емоции. Доказано е, че те повишават нивата на серотонин в мозъка ни, което автоматично означава, че сексът ни предпазва от депресия и тревожност, които са по-често срещани при жените след менопауза.

Секс след 50
Снимка: 1

При мъжете пък редовните сексуални контакти предпазват от инфаркт и инсулт, грижат се за здравето на кръвоносните съдове, поддържат кръвното налягане.

Въпреки това лекарите препоръчват: хора с исхемична болест на сърцето, с прекаран инфаркт или с хипертония трябва да бъдат внимателни при сексуалните контакти, за да не си навредят.

А дамите трябва да знаят, че сексът след 50 подобрява симптомите на менопауза: през този период от живота женските хормони естествено спадат. По-ниското ниво на естрогените води до по-ниско либидо.

Сексът подобрява всички тези усещания, като едновременно с това поддържа и менталния, емоционалния и мускулния тонус.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати