ezine.bg»Статии»Интимно»Какво е целувката

Какво е целувката

Жана Г.Жана Г.
Новак
554243
Какво е целувката
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Ако се замислите какво точно е целувката, няма място за романтика. В нея участват най-вече слюнката и лигавиците, а според оценки на експерти са включени също така милиони бактериални колонии, които се преместват от едната уста в другата.

Според много специалисти с целувка се разпространяват болести като херпес и мононуклеоза. Въпреки това деветдесет процента от хората в света се целуват.

Всеки помни първата си целувка до края на живота си. Никой не знае как точно се е появила целувката, но според някои антрополози това може би е станало заради начина на хранене на праисторическите хора.

Според специалистите майките предъвквали храната и я предавали на малките, а след това, когато те се научавали сами да дъвчат, ги целували, за да ги успокоят.

Какво е целувката

Маймуните бонобо, които са тясно свързани генетично с хората, посктоянно се целуват – след спорове, за да се успокоят, а понякога и без причина.

Според психолози психологическата ви реакция спрямо целувката зависи от емоционалното ви състояние в момента. А ако целувате някого, когото искате, това засилва вашата привързаност към него.

Тялото ви реагира на целувките, като в този процес участват също така мозъкът и кръвта. Според антрополозите хората са започнали да се целуват преди хиляди години.

Ведически текстове на санскрит, написани през 1500 г. преди новата ера, описват целувките. Според специалистите гърците разбрали какво е целувка, след като Александър Македонски нахлул в Индия.

Римляните използвали целувките, за да поздравяват приятели и роднини. В древен Рим мъжът е целувал булката си пред много хора, дотогава тази практика не е била използвана.

Римляните дори измислили три вида целувки. Оскулум – по бузата, базиум – по устните и саволиум – дълбока целувка. Когато се целувате, в кръвта ви се увеличава нивото на следните хормони: допамин, окситоцин, серотонин и адреналин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
08.05.2014 22:14
Да се целуваш е хубаво.
1
0