Девственик на 120 години: Въздържанието е ключът към дълголетието

Суами Сивананда

Сексуалното въздържание е ключът към продължителния живот. Това твърди 120-годишният индийски монах Суами Сивананда, който ще бъде записан в Книгата с рекордите на Гинес като най-възрастния мъж света, след като успя да подобри дори рекорда на японеца Кимура, който издъхна през 2013 година, когато беше на 116 години и 54 дни.

Възрастният мъж никога не е усещал женска ласка, но не смята това за голям пропуск и смята, че благодарение на въздържанието си е успял да постигне много в живота си. Своето дълголетие той отдава не само от пълния си отказ от похот, но и на хранителните си навици, както и на йогата, която извършва всеки ден.

Придържането към дисциплина е най-важното нещо, на което можем да се научим. Ако овладеем това умение, можем да постигнем всичко в живота си и да се откажем от храна, плътски удоволствия и много други неща, които са напълно ненужни, смята монахът.

Суами Сивананда е роден в изключително бедно семейство. Голяма част от живота му протича на свещения град Варанаси, а днес той живее в Колката. През цялото си битие той не се е възползвал от почти никакви блага и категорично е отказвал да спи дори в легло. Много често е гладувал, а когато все пак се е хранел, е консумирал съвсем обикновена и еднообразна храна.

Водя съвсем простичък начин на живот. Храня се с варена растителна храна без мазнина и подправки. Спя на постелка върху пода, а за възглавница използвам камък, признава монахът пред западни издания.

Суами Сивананда

Суами е живял без технологии и каквито и да е придобивки. Въпреки това винаги е бил здрав, силен и щастлив. Никога не му е липсвало нищо.

Новите технически постижения не ме вълнуват. По-рано хората живееха с по-малко, но бяха по-щастливи. Днес те имат страшно много вещи, но са по-нещастни, по-болни и по-нечестни. Това ме тревожи най-много, защото единственото, което желая, е всички да живеем в мир, разбирателство и хармония, споделя още 120-годишният индиец.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати