Как бебето расте

Как бебето расте

В сън притеснения, хранене и малко плач – вече е изминал първият месец от появата на вашето бебе – то започва да забелязва нещата около себе си, докато минат 2 месеца, бебо абсолютно самостоятелно може да държи главата си изправена.

И започва да ви гука и да ви следи, когато пеете, говорите – малко по малко вашето съкровище се запознава със света около себе си и след всички тези неща, които то може да прави, вече е в трети месец.

Започва да става все по-общително и вие си мислите, колко дълго сте чакали този момент. Започвате да си играете с бебенцето. Когато започне да посяга към това, което държите и когато започне да се радва при вида на мама и татко – бебчето вече е в четвърти месец.

Обръща се самостоятелно и е доста активно – не е за вярване колко много порасна за толкова кратко време. Започва само да се забавлява и да ви усеща по интонацията – кога сте щастлива, кога се карате, кога му се глезите – и след миг – 5 месец.

Седи съвсем самичко, подава и двете ръчички, гукането е придружено с други звуци – смесица между песни, радост, щастие и нещо като говор. Показва ви страхотната си усмивка, а мама и татко така запленени не забелязват, че причината за всичко това е, че тяхното бебенце е вече 6 месечно.

Как бебето расте

През следващите два месеца бебето се научава на различните предмети, тоест когато му ги казвате, то ги поглежда, започва да се забавлява в кошарката с непрестанното си обръщане и въртене.

Не след дълго движенията му са почти напълно координирани, започва само да решава коя играчка му е най-необходима в момента и да ви забавлява със сладките си номера. Докато го гледате усмихнато и щастливо, то се обръща към вас и казва „мама”. Радост вкъщи – бебето проговори и се обърна към вас с най-сладката дума, вече може да прави няколко крачки и е станало значително по-самостоятелно от преди два месеца – причината е, че вашето малко щастие е в 10 месец.

Постепенно започва да се изправя бавно, славно, но сигурно към финала – ето, мъничето ходи, започва да казва повече от „мама”, „тата”. Вече може да ви каже изречение, което съдържа основното – сказуемо и подлог.

Току-що вашето бебе навърши годинка и вече е с една година по-пораснало, по-самостоятелно, по-разбиращо. Не се чудете кога е минала, следващите години минават още по-бързо и така, докато малкото съкровище стане самостоятелен човек, а вие не започнете да се чудите „Защо толкова бързахме, когато беше мъничко”.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сиси
Сиси
22.09.2013 19:16
Така и аз мога да отгледам децата до пълнолетие!
0
0