Отношенията на детето с баби и дядовци

Баба, дядо и внуче

Взаимоотношения на децата с техните баби и дядовци не се различават значително от тези с техните родители. Някои деца дори ги приемат като един вид заместващи родители. Истината е, че повечето деца гледат на бабите и дядовците, като на нещо близко до една приказка - те много ги обичат и се чувстват обичани в тяхно присъствие. Независимо от това колко често вашите деца и техните баби и дядовци могат да се виждат, има много неща, които родителите могат да направят, за да насърчат връзката между децата и техните родители.

Насърчаване на комуникацията

Дали бабата и дядото живеят в съседния град или друга държава, децата все още могат да общуват с тях толкова често, колкото те биха искали. В действителност, електронните варианти за комуникация са доста подходящи и не изискват много средства, за това насърчавайте децата си да комуникират със своите баби и дядовци и незабравяйте, че те са ви отгледали и възпитали, и не на последно място също са родители.

Съхраняване на семейните традиции

За да се радват децата на стабилни взаимоотношения с техните баби и дядовци, родителите трябва да се опитат да осигурят и на двете групи да могат да се виждат един друг, доста редовно. Дори ако можете организирайте срещи на Коледа или по време на летните почивки, създайте семейни традиции за тези събития и това ще помогне на всички да се чувстват свързани със семейството. Доказано е, че хората които познават своите корени са доста по-стабилни и уравновесени. Някои примери включват:

• Показвайте им родословното дърво, когато пристигат баба и дядо.

• Изпращайте децата си при баба и дядо след като завършат училище.

• Позволявайте на бабите и дядовците да четат специални празнични истории и стихотворения за деца по време на семейните събирания.

• Разрешавайте на бабите и дядовците да поставят децата в леглото всяка вечер, когато те са заедно.

• Изпращайте децата с баба и дядо на специални екскурзии, като и само до плажа или музея.

Позволете редовни посещения

Често, когато родителите се разделят или са в развод бабите и дядовците са тези, които пропускат възможността за отношения с внуците си. Това може не само да навреди на бабите и дядовците, но и на самите деца. Ако вие и вашият партньор имате затруднения, се опитайте да не пречи на родителите му да се виждат с децата ви. Вместо това:

• Кажете на партньора си, че очаквате от него/нея да организира редовни срещи на децата ви с бабата и дядото.

• Насърчавайте вашите деца да общуват с двата комплекта баби и дядовци.

• Изпращайте съобщения и поздравителни картички и на двата комплекта баби и дядовци.

• Помолете партньора си да организира неговите/нейните родители да присъстват на всеки рожден ден или празнично тържество на детето, които той/тя организира за децата ви.

Баби, дядовци и внуци могат да имат специални отношения и родителите трябва да насърчават това. Често, в случай, че нещо се случи с единия родител, деца гледат на своите баби и дядовци като на хора, които запълват празнината. Дори ако партньорите живеят отделно, всеки родител трябва да осъзнае, че неговите родители и деца му трябва да общуват и да поддържат семейните традиции.

Не забравяйте, че активното присъствие на цялото семейство е важно за идентичността на децата, както и за чувството им за сигурност. Бабата и дядото са в челните редици на всяко разширено семейство. Насърчавайте децата си и отношенията с техните баби и дядовци, и щастието им ще бъде полезният резултат от това.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Име
Име
16.02.2014 23:33
Е, ако бабата не го иска, че и е в тежест.
2
0