Обриви от памперси

Бебе

Бебетата често получават обриви от памперси, колкото и качествени да са те. Причината е във влажната среда, която предизвиква развитие на различни видове инфекции.

Памперсите трябва да се сменят от 6 до 8 или 9 пъти на денонощие, в зависимост от това колко е тежко бебето и колко често се храни. Така се намалява рискът от обриви по нежната кожа на бебето, която лесно се възпалява.

За да се предпази бебешката кожа от обриви, при всяка смяна на памперса гънките на кожата по крачетата, дупето и между краката трябва добре да се измиват с топла вода или да се избърсват със специални бебешки влажни кърпички.

Бебета

Препоръчва се смяната на памперса да става преди хранене, защото след хранене бебето обикновено заспива и няма да приеме добре разсънващата процедура по смяната на пелената.

Ако бебето внезапно стане неспокойно, преди да е дошло време за смяна на пелената, се проверява памперсът. Може той вече да е за смяна и това да дразни нежната бебешка кожа и да предизвиква сълзи у малкото човече.

Когато памперсът се сменя, след измиването кожата се подсушава много добре, като се попива внимателно със суха мека кърпа. Не се бърше кожата на бебето, защото е прекалено нежна и може да бъде охлузена дори от кърпа.

Хранене на бебе

След като кожата на бебето е подсушена добре, се поръсва с пудра и се намазва с крем против подсичане, който съдържа цинк. Нанася се обилно голямо количество от крема, за да покрие кожата с плътен слой и да я предпази от влагата.

Срещу обриви по кожата, предизвикани от памперси, се препоръчва вечер бебето да се измива добре с отвара от мента, която да е топла, но не гореща.

Отварата от мента се приготвя от 2 супени лъжици мента, които се заливат с 300 милилитра вряла вода и след половин час се прецеждат. Отварата се смесва с 200 милилитра преварена вода и се охлажда така, че да не нарани нежната бебешка кожа.

При всяка смяна на памперса се препоръчва бебето да се оставя няколко минути да полежи без него, за да подиша кожата му. Това я предпазва от обриви.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати