Бракоразводните дела поскъпнаха със 100 лева

Бракоразводни дела

Цените на разводите по взаимно съгласие са по-високи със 100 лева от този месец. След 1 април разводът по взаимно съгласие ще струва 400 лева, а ако има спор за делба на имущество, трябва да приготвите 800 лева.

Българският правосъден министър Зинаида Златанова обаче се противопостави на определените минимални цени на адвокатските услуги, като поиска преразглеждане.

Златанова се е обърнала към адвокатите с молба да преразгледат минималните си цени и по възможност да отменят повишението им.

Висшият адвокатски съвет обаче заяви, че увеличението се налага заради увеличението на инфлацията през последните пет години. От адвокатския съвет казват, че просто актуализират тарифите на защитниците.

Съд

Адвокатите казват, че хонорарите им не са увеличавани от 2009 година, въпреки че минималната заплата в страната на няколко пъти се е повишила.

Така от този април хонорарът на един адвокат за бракоразводно дело ще е 400 лева. Ако една от страните има претенции, сумата ще стигне до 600 лева. Ако обаче решите да заведете дело срещу бившата си половинка, хонорарът на един адвокат ще струва 800 лева.

Според новите цени, ако съдебният процес се проточи в повече от две дела, за всяко следващо явяване на адвоката в съдебната зала трябва да приготвите по още 100 лева.

При развод по взаимно съгласие, освен хонорара на адвоката, трябва да заплатите и три такси по съдебното производство.

Развод

Първата такса е от 25 лева и се плаща в Районен съд при подаването на молбата за разтрогване на брака.

Втората държавна такса е от 40 лева и се плаща отново в Районен съд след допускане на делото до разглеждане.

Третата такса се уточнява, след като се определи размерът на издръжката.

Делата за оспорване на бащинството скачат двойно от този месец, като от 250 лева те вече ще струват 500 лева.

Делата за детска издръжка също поскъпват. От 1 април минималните хонорари на адвокатите, които водят дело за издръжка, ще са по 300 лева вместо досегашните 100 лева.

Според адвокатите увеличението на минималните възнаграждения гарантира, че всеки един защитник ще отдели необходимото време, за да се яви подготвен по делото, което води.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати