ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Храни, предизвикващи колики

Храни, предизвикващи колики

Кърмене

Коликите обикновено са сред първите проблеми, които възникват у бебетата и тревожат техните родители. Важно е обаче да се знае, че не всяко бебе страда от колики, както и че те са временно явление, което рано или късно отшумява. Обикновено от колики страдат над 1/3 от всички бебета и не е доказано все още доколко има значение това дали децата са на изкуствено или на естествено хранене.

Сигурно е обаче, че тези бебета, които имат късмета да са кърмени с майчино мляко, което е най-добрата за тях храна, са с по-леки колики и не плачат толкова. Главната причина за това се крие във факта, че по време на изкуственото хранене с биберон се поглъща много въздух, който довежда до образуването на излишни газове и болки в коремчето на бебето.

Всяка майка, която е решила да кърми, трябва обаче да има предвид, че храните, които приема, преминават през кърмата и могат също да доведат до увеличаване на коликите на бебето.

Изключително важно е кърмачката да знае кои храни предизвикват колики у новороденето и какъв хранителен режим трябва да спазва, докато кърми. Ето какво съветват повечето специалисти майките, които имат възможността да кърмят своите деца или да ги хранят от биберон с предварително изцедена кърма:

Плачещо бебе

1. Всичко, с което се храни кърмачката, преминава през майчината храна в организма на бебето. Задължително е да се избягват храните, предизвикващи газове като зеле и бобови култури.

2. Силните и люти подправки, които се прибавят в храната на кърмачката, могат не само да доведат до колики у бебето, но и да го откажат от желанието му да суче. Те променят вкуса на млякото, а бебето започва да има предпочитания към него още от първия си ден.

3. Храната на майката-кърмачка трябва да е лесноусвоима от организма, защото така ще подпомогне намаляването на коликите у бебето.

4. Различните храни влияят по различен начин на майката кърмачка и новороденото. Ако майката усети, че бебето има силни колики, трябва да се замисли какво е консумирала. Много е възможно именно приетата от майката храна да е причина за коликите на бебето.

5. По време на коликите на бебето майката-кърмачка не трябва да консумира консервирани храни и туршии, които могат да предизвикат колики.

6. Майката-кърмачка трябва да се храни в определени часове и бавно. Според някои проучвания това е много важно за намаляването на коликите при децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати