ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Kак да се отървем от молците

Kак да се отървем от молците

Борба с молците

Знаете какви здравословни последици крият комарите, кърлежите, бълхите и т.н. Дрешните молци нито са кръвопийци, нито хапят, нито пък крият рискове за здравето ви. Но ако видите любимия си марков вълнен пуловер, за който сте дали месечната си заплата, че е станал целият на дупки, може направо да получите инфаркт, изречено в кръга на шегата.

Както казахме, молците не са опасни за нас, а за дрехите, килимите, пердетата, текстилните подови настилки и т.н. С които всъщност се хранят ларвите на молците, а не възрастните насекоми. Но както и да го погледнете - молците са нежелани натрапници в дома ни, поради което тук ще ви запознаем в 3 стъпки как да се отървете от тях.

1. Преди да предприемете каквото и да е, е важно да пуснете прахосмукачка, в случай че сте видели нашествие от ларви и молци по текстилните си настилки (мокети, килими, черги, пътеки и т.н.). Прегледайте дали всички дрехи в гардероба ви са прибрани чисти и ако не са, ги изперете. Молците си "падат" именно по мръсните, влажните и потните дрехи;

Молци

2. Можете да се снабдите със синтетични препарати срещу молци, които се продават в аптеките и в по-големите вериги магазини.Има всякакви препарати срещу дрешни молци, но вероятно най-ефективни и безопасни за човешкото здраве са пакетчетата и пликчетата, които се поставят в гардеробите. Освен че ще прогонят молците, те ще ароматизират приятно дрехите ви.

Друг вариант са аерозолите и спрейовете, с които можете да напръскате не само гардеробите, но и всички помещения в дома си. Голяма част от тях обаче не са съвсем безобидни за човешкото здраве или за това на домашните ви любимци. А и винаги, докато пръскате със спрей, може част от препарата да попадне в очите ви или пък да предизвика кожна реакция, попадайки по ръцете ви.

Kак да се отървем от молците

3. Растения срещу молците. Съществуват и много народни методи, с които да се отървете от молците и които по никакъв начин не вредят на здравето ви. Добър ефект при борбата с дрешните молци имат поставените в гардеробите пръчици канела, карамфилче, дафинов лист и др. Все пак, ако не желаете гардероба ви да мирише по същия начин, по който мирише и кухненския ви шкаф с подправки - доверете се на лавандулата. Листата и пъпките от лавандула са класика по отношение на борбата с дрешните молци. И са ефективен ароматизатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати