ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Недопустими грешки при отглеждането на котка

Недопустими грешки при отглеждането на котка

Отглеждане на котка
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

Да отглеждате котка изглежда като простичко начинание. Макар да е лесно обаче, си има своите важни стъпки. А ако стопаните не ги спазват, това може да резултира негативно в поведението на котката и в нейната връзка със собственика ѝ. Нерядко подобни пропуски могат дори да влошат здравето на котката.

Кои са недопустимите грешки при отглеждането на котка?

Не ваксинирате котката

Дори вашата котката да не излиза навън, тя има нужда от котешки ваксини, защото влиза в контакт с външния свят чрез мръсотията и пръстта по вашите обувки. Освен това тя може да избяга и тогава да влезе в пререкания с друга котка. Именно ваксините ще са тези, които ще я спасят.

Не обезпаразитявате котката

Ветеринар

Макар и да не излизат навън, котките могат да се окажат външно или вътрешно опаразитени благодарение на елементите, които разнасяме с обувките си. Ето защо е желателно животното да получава необходимите препарати за обезпаразитяване на котка регулярно.

Не възпитавате котката

Отглеждането на животното трябва да е съпроводено и с необходимото възпитание. Така например котката трябва да знае още от самото начало дали ѝ е разрешено да спи на леглото ви и да се качва на масата. Ако не желаете това да се случва, заявете го веднага.

Не осигурявате вода достатъчно вода

Котките са претенциозни по отношение на водата и често имат бъбречни проблеми, защото не приемат достатъчно течности. За да избегнете подобен риск, осигурете няколко съдчета с вода на различни места в дома си. Така писаната ще приема достатъчно вода.

Не сресвате котката

Сресване на котка

Котките имат нужда от регулярно разресване. Това им помага да поглъщат по-малко котешки косми, както и да отделят по-малко влакна върху дрехите и мебелите ви. Макар и животното ви да не е дългокосместо, не пропускайте тази стъпка.

Не раздвижвате котката си

Макар и да прекарват по 16 часа (или повече) а ден в сън, котките имат нужда от движение. Ако не излизат навън, това може да се окаже трудна задача. Осигурете си лазерче, с което да привлечете любопитството на своята писана и да я подтикнете да се движи. Или предложете друг начин на животното да бъде по-активно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest