Трикове за почистване на меката мебел

Дамаски

Тапицерията върху меката мебел е нейното слабо място. В домашното ни ежедневие непрекъснато се случва така, че тя да се замърси. Върху тапицерията могат попаднат следи от сок, бира, кафе, шоколад, вино, дъвка и други, които да оставят петна след себе си.

За да изчистите замърсена тапицерия, никога не я перете в пералня. Абсолютно не се препоръчва също да я сушите със сешоар или прахосмукачка.

Също така експертите по поддръжка на мебели съветват да не минавате тапицерията с прахосмукачка твърде често. Това не се прави, тъй като заедно с прахта уредът за почистване всмуква и малките частици от плата на тапицерията. Следователно с течение на времето дамаската ще започне да губи качеството си.

Когато използвате препарати за почистване на петна, не ги нанасяйте директно върху дамаската. По-добре ще е, ако подложите парче памучен тънък плат. Не е добре също да използвате едновременно няколко препарата за почистване на петна.

Чистене

Когато приключите с обработката на тапицерията с препарат, оставете я да изсъхне от само себе си. Преди това подсушете със салфетка.

Различните петна се чистят по различен начин. Кафето, например, се почиства с помощта на сапун. След което се забърсва с влажен парцал и се оставя да изсъхне.

Петна от сок обаче се почистват по-трудно. За да се справите с тях, забъркайте смес от амоняк и оцет. Нанесете разтвора върху дамаската, оставете да изсъхне.

Съществува всеобщо заблуждение, че червеното вино се почиства много трудно. Това не е така. Просто посипете със сол петното и оставете да попие. Когато платът изсъхне, солта може да се почисти с прахосмукачка.

Почистване на дома

Лекетата от бира се обработват с помощта на сапун. Приготвя се разтвор от 1 супена лъжица оцет и половин литър вода. Той се нанася върху петното, изчаква се няколко минути, след което се изплаква с чиста вода и се изсушава.

Най-трудно се отстранява дъвка. Един от най-простите способи е върху нея да се постави пакет с кубчета лед и когато тя се втвърди, се изстъргва се с тъп предмет. След това платът се обработва с метилов спирт.

Кръв се почиства преди да е изсъхнала. Ако кръвта не е успяла да изсъхне, се измива със студена вода.

Ако сте изцапали дамаската със шоколад, пригответе сапунен разтвор с топла вода. Изплакне петното и го оставете да изсъхне по естествен път.

Ако сте изцапали мебелите със сладко или с мармалад, нанесете върху петното разтвор от сапунена вода с оцет. След като изсъхне платът се промива с топла вода и пак се изсушава.

Петна от чай или какао, пък се обработват с разтвор от вода, веро и оцет.

Рейтинг

4.6
Общо 8 гласували
5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Потребител#217197
Потребител#217197
18.07.2018 15:00
Най- добре е първо да инпрегнираме меката мебел против петна. Изпробвах Nanopool за текстил върху дивана ми и съм много доволен.
0
0
Цветелина
Цветелина
03.01.2016 13:00
Много добре написана статия. Тук може да намерите още полезни съвети.
0
0
Руми
Руми
03.04.2013 17:36
За изпирането на петна най-добре е да се доверите на специалисти в почистването.Всеки опит за пране с препарати е опасен за дамаската.Ето Ви телефон на специалисти в тази област:0895433964 за Варна и околността/до 50 км./ София-град и Враца.Всеки опит за изпиране на ръка ще затрудни специалистите.
0
3