Как да си изплетем шапка

Как да си изплетем шапка

За да изплетете красива зимна шапка, са ви необходими 50 грама мохерова прежда, най-добре е да съдържа десет процента акрил. Шапка се плете с обръч и с обикновени куки.

За изплитането на шапка се взимат предвид обемът на шапката, височината й, както и височината на подгънатия ръб на зимната шапка, ако има такъв.

Шапката се започва от долу нагоре, първо се изплита ластикът. Наберете 119 бримки върху обръча. Може да наберете и друг брой бримки, те трябва да се делят на седем.

Ластикът се плете с куки, които са с един номер по-малки от куките, с които ще плетете самата шапка. С тези куки се изплитат няколко реда от ластика според вашите желания.

Добре е ластикът да е поне пет сантиметра висок. Ластикът се изплита по класическия начин – една бримка лице, една – на опаки, може да съчетавате бримките две по две.

Сменетете куките с по-големи и изплетете един ред на лице. Ако обаче не плетете с обръч, а само на две куки, този ред се изплита на опаки.

Изплетете след това 32 реда, независимо от типа куки, който използвате. Плете се по следния начин: първият ред три бримки са на опако, четири бримки са лице, и така се повтаря до края на реда.

Вторият, третият и четвъртият ред се плетат по същия начин. Четирите бримки от тези редове се плетат така, че да се получат плитки.

За да направите плитка от четири бримки, се изплита първо третата бримка, след това четвъртата, после първата и най-накрая е втората.

Така се осъществява преплитането. От 33 ред натам започва намаляването на бримките, за да се оформи кръглото дъно на шапката.

Намаляването се осъществява от опаките бримки между плитките по следния начин: в 33-я ред се намалява по една бримка между първата и втората плитка, между третата и четвъртата, между петата и шестата и така до края.

На 37-я ред се намалява между втората и третата плитка, между четвъртата и петата и така до края.

Редовете 40 и 43 се намаляват по същия начин. В 45-я ред намаляването се прави по една бримка в плитките. Третата и четвъртата бримка се изплитат заедно. Първата и втората – като в началото.

В 49-я ред намаляването става за сметка на опаката бримка преди плитката. Така третата бримка от плитката се изплита заедно с тази опака бримка.

В този момент се преминава към плетене на обикновени куки – четири или пет на брой.

В 53-я ред намаляването става, като се изплитат заедно втората и третата бримка на плитката. Петдесет и петият ред се изплита, като две бримки се изплитат заедно като лице.

Петдесет и шестият ред са само лицеви бримки, 57-ят ред е като 55-ят – по две бримки заедно. След един ред намалете една от всеки три бримки и затворете шапката. Изперете и изсушете върху кърпа.

Рейтинг

5 7
4 23
3 11
2 8
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ani ivanova
Ani ivanova
07.01.2016 07:25
Iskam dase uca da pleta
1
1