Как да направим къщичка за птици

Къщичка за Птици

За да си направите къщичка за птици ви е нужно желание, въображение и малко познания по въпроса. Става лесно и сравнително бързо, за не повече от два часа. Ще опишем как точно да си я направите, така че да не срещнете никакви затруднения в изработването ѝ.

За да си направите къщичката ще са ви нужни няколко материала и различни дърводелски пособия, ето и какви са те:

- Дъска, която да бъде с дължина 130 см, ширина около 15 см и дебелина не повече от 1.30 см;

- Трион, с помощта, на който ще режете дървото;

- Рулетка, с която ще мерим различните страни на къщичката;

- Молив, за да отбелязваме докъде да режем дървената дъска;

- Шкурка, за заглаждане на страните на дъската;

- Чук;

- Пирони или лепило;

- Винтове за дърво;

- бормашина

Първото, което трябва да направите, е да си оразмерите дъската. За да си направите къщичка за птици ще ви бъдат нужни точно 6 дъски с различни размери – 4 страни, 1 за дъно и 1 за покрива на къщичката. Размерите са следните – за покрива дъската трябва да бъде с размери 21 на 15 см, дъската за предната стена е с размери 20 на 15 см, задната стена – 25 на 15 см, дъното на къщата или основата, както е по-правилно, с размери 15 на 15 см, и двете страни лява и дясна – 25 см височина към задната стена и 20 към предната.

Къщичка за Птици на Дърво

С помощта на рулетката и молива си начертавате размерите на дъските. Двете страни на къщичката са скосени, отзад са по-високи, отколкото отпред. Следва да изрежете дъските с помощта на трион. След това трябва да загладите с шкурката всички страни на дъските, за да не се наранят птичките.

Следва да заковете едната стена за основата, после и втората, накрая задната стена. Ако смятате, че ще ви е по-лесно, можете да не ковете с пирони и чук, а да използвате лепило за дърво. Ако все пак смятате, че с чука ще ви е по-лесно, внимавайте да не чукате силно, за да не се сцепи дървото.

Вече сме почти готови – остава само да добавим покрива на къщичката и предната страна. Преди това, обаче, трябва да пробием с помощта на бормашина отвор на предната стена, за да могат да влизат птичките.

Размер на дупката около 25 мм ще привлече във вашата къщичка синигери. Ако дупката е с размер 28 мм „на гости” ще дойде голям синигер, в случай, че я направите около 32 мм, това ще привлече врабче или горска зидарка.

Покривът на къщичката закрепете с помощта на винтове за дърво. По този начин ще можете да сваляте къщичката и лесно да я почиствате.

Остава само да пробиете дупка на задната стена, за да можете да добавите винт и да окачите вече готовата къщичка на избраното дърво. Внимавайте и не слагайте къщичката на място, което е огрято от пряка и силна светлина, както и на вятър.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати