ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да се грижим за цветята при зимни условия

Как да се грижим за цветята при зимни условия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73133
Стайни цветя
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
43.00 лв.
Виж ››

Грижите за стайните растения през зимните месеци са по-различни в сравнение с останалите сезони в година, защото слънчевата светлина не грее толкова активно.

През пролетта и лятото растенията израстват по-видимо, докато през зимата заради по-редките срещи със Слънцето цветята забавят своето развитие и растеж.

Именно през зимните месеци не е нужно да поливаме стайните си цветя по-обилно. Не е нужно също да ги наторяваме допълнително или да ги разсаждаме.

Няма универсален съвет за поливане на цветята както през зимата, така и през лятото. Количеството вода зависи от конкретното растение. Когато забележите, че почвата в саксията пресъхва, тогава поливайте.

Дори и през активния сезон е добре да поливате растенията по-рядко, отколкото те да плуват във вода. Факт е, че те умират много по-често от прекомерно количество вода, отколкото от нейната липса.

Сакссийни цветя

Някои растения, като например циклама, предпочитат да им се сипе вода в чинийката на саксията и да се оставят за около 10-15 минути, след което непоетата течност да бъде изсипана от чинийката.

Тъй като цветята не са в активния си период през зимата, не е нужно и да ги торите повече от обикновено. Допълнителното торене се налага, когато растенията израстват или цъфтят.

През зимата е необходимо да обогатявате почвате веднъж на 8 или 10 седмици.

Тъй като през зимните месеци слънчевите лъчи са по-слаби, трябва да преместите цветята си на местата, където Слънцето огрява най-често.

Заради отоплителните уреди, които се използват през студения период, влажността на въздуха рязко спада, което влияе негативно на цветята в стаята.

За да поддържате влажността, може да си купите специален уред, наречен овлажнител, който не позволява на въздуха в стаята да става по-сух. Ако предпочитате да си спестите харченето на пари за подобни уреди, може просто да поставите съдове с вода около растенията.

Сухият въздух създава най-големи проблеми при тропическите растения, които обичат високата влажност. Не забравяйте също, че повечето цветя са топлолюбиви и не трябва да ги държите в стаи, които не се отопляват през зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати