Жените харесват мъже в червено

Флирт

Червеният цвят прави мъжа по-секси и привлекателен в очите на дамите, твърдят учените. Андрю Елиът, професор по психология в университета Рочестър, е на мнение, че мъжът в червено изглежда по-силен.

В очите на жените такъв мъж е с по-висок статус и съответно е по-голяма вероятността той да изкарва доста пари и да е високо нагоре в кариерната стълбица. Точно това влияе върху решението на дамите дали един мъж е привлекателен или не, убеден е професорът.

При серия изследвания, проведени от учените, станало ясно, че жените не знаели за ефекта на червения цвят, но въпреки това се намирали безсъзнателно в негова власт.

В течение на цялата световна история червеният цвят винаги е бил експлоатиран като цветът на богатството и на могъществото. Този ефект, според учените, е свързан с културни и биологични фактори.

При приматите от семейство маймуни, по-точно мандрилите и бабуините, червеният цвят е индикация за мъжко доминиране, като по-интензивното червено е белег на алфа-мъжкарите.

Мъже

Женските на тези видове маймуни най-често се чифтосват с ал фа-мъжкарите, тъй като те им осигуряват средства за съществуване и защитават потомството.

Когато дамите видят червен цвят, в тях се събужда нещо атавистично, възможно е това да е биологичното начало. Досега се смяташе, че в секса мъжете действат като животни. Мисля, че същото важи и за дамине, твърди професорът.

След редица изследвания станало ясно, че въздействието на червения цвят е ограничава с преценка за обществения статус и ореола на романтичност. Червеният цвят придава сила на мъжа, привлекателност и го прави по-желан.

Но в червено той не изглежда нито по-симпатичен, по-добър или по-общителен, сочат резултатите от експериментите. Ефектът на червеното на практика е еднакъв в различните култури – от САЩ през Европа до Китай. За мъжете червеното няма никакво значение, ефектът на този цвят работи само върху жени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати