ezine.bg»Статии»Любопитно»Защо отслабваме, когато сме влюбени

Защо отслабваме, когато сме влюбени

Жана Г.Жана Г.
Новак
554229
Защо отслабваме, когато сме влюбени

Защо отслабват влюбените? Повишените емоционални преживявания и новите усещания рязко увеличават разхода на енергия, а апетитът в състояние на влюбеност по правило, рязко намалява.

Яденето при много хора компенсира недостига на информационна и емоционална „храна”. Човек, ангажиран с интересни неща или с решаването на някакъв важен проблем, обикновено забравя да се храни.

Затова състоянието на отегчение искука е един от главните врагове на стройната фигура. Скуката е способна да превърне в дебелак дори човек с нормалня обмяна на веществата.

В кръвта на хората, изпитващи любов, са намалени нивата на протеин. Оттук и всеизвестният факт, че влюбените слабеят. Но пък нивото на някои хормони, като например допамин и окситоцин са повишени и от това се появяват бушуващите емоции и желанието да бъдем през цялото време със своя избранник, както и да правим постоянно нещо за него.

Защо отслабваме, когато сме влюбени

Но по някое време преставаме да сме чак в такава еуфория, защото нашият организъм в определен момент започва да ни „сваля” от небето на земята. Иначе тялото ни няма да издържи на такива натоварвания. Никое тяло не може да издържи да живее през цялото време в еуфория под ураган от хормони.

Как протича стандартната влюбеност при човека? Първо при влюбването се активизира надбъбречната жлеза и произвежда хормоните адреналин, норадреналин и кортизол.

В резултат на това човек започва да изпитва цяла гама от емоции и чувства - някои приятни, други не чак толкова. Във физиологичен смсъл влюбването поразително напомня на реакцията на животните при страх – ускорено сърцебиене, усилено дишане и приток на кръв, потене.

Пред обекта на любовта ни тялото ни се мобилизира чрез предоставяне на адреналин и норадреналин. Функцията на хормона кортизол по начало е да контролира агресията и за стимулиране на тялото да се събуди.

Но при влюбените нивата му са много по-високи и това води до производството на голямо количество на глюкоза, което зарежда тялото с огромен заряд от енергия. Нищо чудно че влюбените не желаят да спят, не искат да се хранят и постоянно слабеят.

В допълнение, когато нивата на кортизол са прекалено високи в продължително време, започва да се потиска имунната система. За това в тялото се отключват компенсаторни механизми и бурната любов след известно време се сменя със спокойна любов. Иначе организмът ни просто ще загине от изтощение в даден момент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати