Вече можем да помиришем цвета

Цветове

Учените са разработили метод, чрез който всеки любопитен може да усети миризмите на различните цветове. Колкото и невероятно да звучи, американецът Закари Хауърд е успял да създаде иновативна синестетична маска, чрез която човек да може да усеща миризмата в зависимост от цвета на предмета, който докосва.

Маската е направена на база на принципите на синестезията – състояние на смесено възприятие. При него едно сетивно възприятие предизвиква в съзнанието друга представа, произведена от сетиво, което не би трябвало да реагира. Една от най-разпространените форми на състоянието е графемно-цветната. При нея човек възприема цифрите и буквите в различни цветове.

За направата на маската създателят ѝ е използвал компютър, който е вграден в нея и я управлява. Тя е голяма и наподобява скафандър. Освен кислород обаче, в нея специални ампули изпускат цветен аромат.

Мирис

В маската са вградени три ампули с масло, всяка от които с различен мирис, който съответства на различен цвят - съответно син, зелен и червен. Ампулите се задействали в зависимост от процентното съдържание на определения цвят в обекта, поставен пред човека.

Спрямо него всяка от тях се отваряла в различна степен, а малки вентилаторни тръби предавали мириса на определения цвят в околното пространство, така че доброволецът да може да ги усети. За отчитането пък бил използван специален датчик, поставен в принтиран на 3D часовник. Той давал информацията за съответния цвят в микрокомпютър, закрепен на ръката на доброволеца.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати