Отбелязваме Деня на Земята! Започни своята малка кауза

Опазване на земята

На 22 април отбелязваме Деня на Земята, който тази 2021 г. празнува своята 51-ва годишнина. Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие - е тазгодишното мото на кампанията, която е определяна като най-големият нерелигиозен празни в света.

Поради извънредната ситуация, предизвикана от коронавируса Денят на Земята ще се отбележи в условията на извънредни мерки. От глобалния организатор на Деня на Земята Earth Day Network в партньорство с EARTHRISE (глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи) поставят нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.

Акцентът миналата година бе върху вземането на смели, креативни и иновативни решения, като на преден план бе изведена и личната отговорност на всеки от нас.

Тази година темите, към които Световният ден на Земята иска да обърне светлината на прожекторите, са свързани отново с климата и екологичната грамотност на населението, технологии за възстановяване на климата, усилията, които трябва да вложим в залесяването и неговата огромна важност, водещата роля на регенеративно земеделие за в бъдеще. Други акценти са още върху т.н. екологична справедливост - т.е. да има заслужени санкции за всеки, който си позволи да мърси природата.

Ден на Земята

Всеки може да се включи в голяма кауза за опазване на околната среда или сам да проведе своя малка такава, като изчисти пред дома си и в градинката си. Добрият пример е от значение!

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Близо половин милиард души от 174 държави по цял свят днес ще отбележат Деня на Земята. Събитието е известно със своята масовост и е определено като най-големият нерелигиозен празник в календара.

Целта на отбелязването е да фокусира вниманието на хората към опазването на планетата, за да се съхрани живота на нея.

За първи път Денят на Земята е отбелязан през 1970 година в САЩ и Канада, като в публичното шествие за празника се включват половин милион северноамериканци, сред които видни политици и представители на бизнес средите.

През 1990 година празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му от 1993 година.

Идеята за празника е на губернатора на Уисконсин Гейлорд Нелсън, който е залагал на опазването на околната среда в програмата си. Само в първия ден от шествието по повод Деня на Земята и нейното опазване се включват 20 милиона американци.

В резултат на това събитие САЩ приемат закони за опазването на чистия въздух и чистата вода на територията на страната.

В призива за защита на Земята всяка година се включват хиляди българи с разнообразни проекти.

На 22 април 1992 година България в лицето на тогавашния президент Жельо Желев подписва клетва в името на Земята. В нея се включват и 30 000 български деца, а документът се обявява като Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Декларацията е връчена на конференция за опазването и защитата на околната среда, проведена в Рио де Жанейро през 1992 година.

Още на следващата година България се включва в инициативите за по-чиста околна среда. Това е единственият начин да съхраним живота на нашата планета, припомнят ежегодно организациите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати