Отбелязваме Деня на Земята! Започни своята малка кауза

Опазване на земята

На 22 април отбелязваме Деня на Земята, който тази 2020 г. празнува своята 50-та годишнина. Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие - е тазгодишното мото на кампанията, която е определяна като най-големият нерелигиозен празни в света.

Поради извънредната ситуация, предизвикана от коронавируса Денят на Земята ще се отбележи в условията на извънредни мерки. От глобалния организатор на Деня на Земята Earth Day Network в партньорство с EARTHRISE (глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи) поставят нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.

Акцентът тази година е върху вземането на смели, креативни и иновативни решения, като на преден план е изведена и личната отговорност на всеки от нас. Всеки може да се включи в голяма кауза за опазване на околната среда или сам да проведе своя малка такава, като изчисти пред дома си и в градинката си. Добрият пример е от значение!

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Ден на Земята

Близо половин милиард души от 174 държави по цял свят днес ще отбележат Деня на Земята. Събитието е известно със своята масовост и е определено като най-големият нерелигиозен празник в календара.

Целта на отбелязването е да фокусира вниманието на хората към опазването на планетата, за да се съхрани живота на нея.

За първи път Денят на Земята е отбелязан през 1970 година в САЩ и Канада, като в публичното шествие за празника се включват половин милион северноамериканци, сред които видни политици и представители на бизнес средите.

През 1990 година празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му от 1993 година.

Идеята за празника е на губернатора на Уисконсин Гейлорд Нелсън, който е залагал на опазването на околната среда в програмата си. Само в първия ден от шествието по повод Деня на Земята и нейното опазване се включват 20 милиона американци.

В резултат на това събитие САЩ приемат закони за опазването на чистия въздух и чистата вода на територията на страната.

В призива за защита на Земята всяка година се включват хиляди българи с разнообразни проекти.

На 22 април 1992 година България в лицето на тогавашния президент Жельо Желев подписва клетва в името на Земята. В нея се включват и 30 000 български деца, а документът се обявява като Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Декларацията е връчена на конференция за опазването и защитата на околната среда, проведена в Рио де Жанейро през 1992 година.

Още на следващата година България се включва в инициативите за по-чиста околна среда. Това е единственият начин да съхраним живота на нашата планета, припомнят ежегодно организациите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати