ezine.bg»Статии»Мода»Направи си сам»Как да удължим живота на дънките си

Как да удължим живота на дънките си

Как да удължим живота на дънките си

Оказва се, че удължаването на живота на любимия ви чифт дънки може да има положителен ефект върху околната среда. Последните проучвания показват, че удължаването на активния живот на 50% от дрехите спестява 8% въглерод, 10% вода и 4% отпадъци.

Независимо дали искате да помогнете за спасяването на стар чифт дънки на околната среда или на двете, ако следвате тези златни правила, дънките ви ще останат с вас за дълго време.

Използвайте подходящ препарат

Когато перете тъмни дънки, използвайте препарат за пране на цветни дрехи. Другите почистващи препарати са пълни с химикали, наречени оптични избелители, които могат да причинят по-бързо избледняване.

Обърнете дънките, преди да ги изперете

Това вероятно е един от най-известните съвети за пране на дънки, но наистина си струва да го следвате. Обръщането на дънките наопаки помага да се предотврати изпускането на боя при прането и също така ще ги предпази от избеляване, ако ги сушите навън.

Запечатайте цвета на дънките

Дънки

Ако се притеснявате че дънките ви ще изпуснат по-голямата част от цвета си в пералнята, тогава опитайте този трик. Преди да ги изперете, накиснете дънките в топла вода, в която предварително сте разтворили малко сол. Това ще ви гарантира запазването на цвета им.

Винаги спазвайте указанията на етикета

Има различни видове дънки, тъмни, светли с деликатна тъкан и т.н. Затова е добре винаги да спазвате указанията на етикета, това също ще ви гарантира по-дълъг живот на любимите ви дънки.

Изваждайте ги навреме от пералнята

Ако перете дънките си в пералня, извадете ги от барабана веднага след като цикълът на пране приключи. Това ще предотврати появата на онези ужасни избледнели бръчки по повърхността на дънките.

Избягвайте честото пране

Пране на дънки

Честото пране на дънките ще съкрати живота им. Ако има малко петънце по тях, вместо да ги метнете в пералнята, опитайте се да зачистите петното с мокра кърпичка или суха четка. Ако си взимате душ, прострете дънките някъде в банята, по този начин парата ще ги освежи и няма да има нужда да ги перете.

Избягвайте сушилнята

Ако често използвате сушилнята, с течение на времето, влакната които придават еластичен вид на дънките, ще изтънеят. Така че, ако не ви се налага спешно да облечете дънките си, по-добре ги оставете да изсъхнат по естествен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати