Великите дизайнери: Коко Шанел

Коко Шанел

Родената през далечната 1883 година Габриел Боньор Шанел обезсмъртява модата на 19 век и създава жената на 20 век. Смелата дизайнерка налага на дамите не толкова нов стил на обличане, колкото нов начин на живот.

Именно на известната французойка дължим малката черна рокля, която е вярна приятелка на всяка жена, червеното червило, белите перли и още редица революционни за онова време модни открития, които днес гордо се наричат „класика”.

Великата модна икона всъщност е родена в приют за бедни. Интересен факт е, че в документите рождената дата на Коко не е достоверна, тъй като двама работници от приюта съобщават в кметството за малкото момиченце едва няколко дни след нейното раждане.

Съдбата на дизайнерката въобще не е лека. Когато е 12-годишна, Коко губи майка си, а баща й след това напуска семейството. За добро или лошо, малкото момиче е изпратено в приют за сираци, заедно с 5-те си братчета и сестричета. Домът се намира в католически манастир и именно там бъдещата легенда се научава да шие.

През целия си живот Коко наблюдава облеклото на момичетата от висшето общество и желае да въведе нещо ново, по-просто и удобно, за да може жената да се чувства също толкова леко и естествено като мъжете.

През 1912 г. Коко отваря първия си бутик за дрехи с помощта на свой приятел. Със своите идеи Коко вдъхва нов живот в света на модата, тя въвежда във висшето общество късите прически, дамските костюми с панталон и разбира се, емблематичната малка черна рокля.

Шанел

През тези години са на почит флоралните аромати, които Коко не харесва. Тя не одобрява също и навика на жените да използват парфюми в прекалено големи количества, тъй като тогава ароматите са твърде нетрайни. По това време изобретяват синтетичния мускус, който се използва като фиксатор на аромата, а също и летливи алдехиди.

Но не всички могат да работят с тези нови продукти. Парфюмеристът Ернест Бо, който е един от най-добрите за онези времена, започва да работи за Коко Шанел.

Благодарение на него се появяват първите парфюми на търговска къща, които получават името Chanel №5. Този аромат се превръща в символ на френския моден гигант.

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10-ти януари 1971 на 87 годишна възраст, в своя апартамент в парижкия хотел Риц.

Великата дизайнерка е погребана в Лозана, Швейцария а върху надгробната й плоча е изобразена лъвска глава, символизираща зодиакалния й знак Лъв.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти