ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Ели Сааб

Великите дизайнери: Ели Сааб

Ели Сааб

Ревютата на Ели Сааб традиционно се превръщат в едно от най-забележителните събития в която и да е Седмица на модата. Модният дизайнер буквално тръгва от нищото, за да постигне забележителните модни успехи, които днес вълнуват целия моден свят.

Всяка рокля, създадена под зоркото око на Ели Сааб, се превръща в произведение на изкуството, за което копнеят не една и две известни актриси.

Ели Сааб е роден на 4 юли 1964 година в Ливан. От малък мечтаел да постигне големи успехи и се насочил към модата, защото забелязал дефицита на дизайнери в страната му. Баща му е търговец на дървен материал, а майка му - домакиня.

Семейството се мести в Бейрут, след като селото, в което живеят - Дамур, е унищожено от Организацията за освобождение на Палестина през 1976 година. Тогава Сааб е 12-годишен и вече има няколко папки с рисунки на рокли. Първото му модно творение е по собствена скица, която пресъздава за по-малката си сестричка.

Ели Сааб дори няма модно образование, но това не му пречи през 1982 година, едва 18-годишен, да създаде своята модна марка Elie Saab в Бейрут.

Много по-късно, вече като собственик на няколко бутика, се записва на курс по моден дизайн в Париж. Макар че главният му офис за създаване на висша мода е в Бейрут, дизайнерът често работи в ателиетата си в Милано и в Париж.

Модели на Ели Сааб

Но ключовата година в творчеството на Ели Сааб е 2002-а. Годината, в която Хали Бери печели Оскар за най-добра актриса. Първата чернокожа жена с тази награда е ослепителна на церемонията в рокля на Elie Saab, която единодушно е определена от критиците за най-забележителен тоалет на вечерта. Стилът му се разпознава отдалече - всички рокли на дизайнера очертават женското тяло във формата на пясъчен часовник.

По шест души обичайно работят върху изработката на един тоалет на Ели Сааб, а върху моделите задължително се поставят ориенталски елементи като мъниста, перли и много дантела.

Това прави и тоалетите му едни от най-скъпите. Към момента Ели Сааб е един от най-богатите дизайнери в света, а една булчинска рокля, произведена от брилянтния му екип, възлиза на около 2 милиона долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати