Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Големият мозък препълнил устата ни със зъбиНо с течение на годините мозъкът на хората еволюирал и станал по-голям, а от това се променила конструкцията на челюстите ни....
1
Баница, която не спадаВ киселото мляко сложете содата и бакпулвера да шупне, след което го смесете с яйцата, олиото и брашното. Бъркайте до хомогенна смес без бучици. Отделно натрошете сиренето.
Вземете една кора, намажете с четка с малко масло...
8
Палачинки, които не се късатОт посочените продукти се получават 8-10 бр. тънки и еластични палачинки, които не се късат...
5
Пържен ориз не по китайскиОризът се измива и сварява в подсолена вода. След като е готов се изцежда и се измива със студена вода. В тенджера се слага зехтин да загрее.
Когато зехтинът е готов към него се добавя едро нарязан лук. Когато лукът почервенее...
4
Мозък по Шопски
Накисваме във вода мозъка, след това го почистваме от ципите. Слагаме го в тенджера, покриваме го с вода и оставяме да кипне. След това се реже на филийки....
Мозък със сос
Вече сварения и охладен мозък нарежете на филии и го сложете в чиния.
Загрейте маслото и сотирайте за кратко скълцания магданоз и сварените нарязани яйца. Подправете с лимонов сок и залейте върху мозъка....
Агнешки мозък панеПредварително сварения мозък нарежете на дебели филии или по-малки парченца, които се притискат и оформят на продълговати кюфтета.
Панират се в брашно, разбити яйца, галета или се потапят в тесто за пържене....
2
Паниран свински мозък
Мозъкът се измива, почиства и изкисва в хладка вода поне час. След това се пуска във вряща вода, за да поври 20 минути.
Изважда се и се охлажда с ледена вода....
Пастет от мозък
Измиваме мозъка и го варим във вода 7-8 минутки. Добавяме оцета.
Изваждаме и изцеждаме от водата. Ако има ципи, се отстраняват. Посолява се и прибавяме олиото.
Разбиваме добре....
Пържен мозък натюр
Това е ястие, което ще ви се услади, ако обичате пастет от мозък или любимия на много поколения паниран мозък....
Пудинг от мозък
Сваряваме телешкия мозък в подсолена вода до готовност, оставяме го да се охлади и то очистваме от ципите....
Гулаш от мозък
Прибавяме нарязания на тънки филийки мозък, който сме освободили предварително от ципите, и варим 10-15 минути.
Преди да свалим ястието от котлона поръсваме с магданоз....
Класически мозък пане
Взимаме 1 телешки мозък и го накисваме за около 1 час в студена вода. След това внимателно го изваждаме и освобождаваме от ципите....
Мозък с магданоз
Изваждаме сварения мозък, оставяме го да се охлади, след което го нарязваме на правилни парчета и подреждаме в чиния за сервиране....
Крокети от мозък
Киснем свинския мозък за около 30 минути в студена вода и го почистваме от ципите.
Варим накиснатия мозък около 25 минути заедно с лука, моркова, целината, зърната бахар и черен пипер и дафиновия лист....
Пастет от мозък
Телешкият мозък се измива и се вари във вода 6-7 минути, като се прибавя оцетът.
Изважда се и се оставя да се отцеди от водата.
Ако има ципи, те се отстраняват....
Желиран телешки мозък
Телешкият мозък се накисва в студена вода и се обелва ципата му. Слага се в кипящ бульон от варенето на целината, морковите и корените от магданоз.
Прибавят се сол, черен пипер и оцет. Вари се, докато побелее....
Майонеза от мозък
Смесете вода с малко оцет и накиснете мозъка вътре. Измийте го после, почистете от ципите и го сварете в подсолена вода. Отцедете го с кърпа и го намачкайте с вилица....
Kюфтенца от мозък
Изчистете мозъка от ципите и го запържете в маслото. Добавете ситно нарязания магданоз, черен пипер, сол и 1 яйце.
Разбъркайте добре. Когато сместа изстине, добавете второто яйце и брашното....
Мозък от карфиол
Накъсайте почистения и измит карфиол на розички и ги сложете да се варят в подсолена вода.
Задушете лука в маслото и добавете сварените розички.
Чукнете яйцата и разбъркайте със ситно нарязания магданоз. Поднесете аламинута...
Мозък с масло
В тази смес се вари мозъка.
Свареният мозък се нарязва на малки парчета, като може да се обели. Залива се със стопеното и горещо масло. Овкусява се с малко подправки и се поръсва с магданоз....
Кремсупа от мозък
Мозъкът се изкисва в студена вода, почиства се и се вари на тих огън 10–15 минути, пасира се и прибавя към зеленчуците. Сипва се горещото млякото, при нужда малко гореща вода, подсолява се леко и се оставя да кипне....