Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа
Около 16 милиона паунда в съвременен вариант е харчил английския владетел Хенри VIII, за да посрещне Коледа....
Защо на Коледа се казва Коледа?
Макар да е любим и ценен празник за повечето от нас, то малцина са запознати защо Коледа наричаме всъщност Коледа....
Как да замразим нахут
Ето как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Как да изсушим дренки
Как да изсушим дренки? Вижте повече в следващите редове:
Подберете добре узрели дренки - около 1 кг. Почистете ги старателно.
Стоплете 800 мл вода, добавете солта вътре и щом кристалчетата се затворят, залейте дренките...
Как да карамелизираме лукЛука нарежете на филийки, а после на полумесеци. Сложете олио на тигана да загрява. Щом е готово, пуснете вътре лука да се пържи. Трябва да хване златист захар.
Прибавете захарта и объркайте добре. Щом видите, че започва...
2
Как отпразнуваха Коледа известните?
Още от началото на месец декември много от родните звезди влязоха в надпреварата за най-красиво украсена елха. Фотосите им за най-светлия празник пък бяха дори още повече.
Една от най-обичаните фолк певици у нас – Преслава...
Коледа в чаша
Дните около Коледа често се свързват със сняг, мраз и топла напитка. Горещият шоколад е напитка на коята могат да се насладят както възрастни, така и деца....
Меденки за КоледаЯйцата се разбиват, заедно с олиото. След това се добавя пудрата захар и меда и отново се разбива много добре.
Брашното се пресява заедно със содата и канелата и добавя лъжица по лъжица към яйчената смес. Брашно се добавя...
1
Предястие Дядо Коледа
Картофите се обелват и слагат да се сварят. Когато са готови, се излива водата и се намачкват, докато са топли. Добавя се яйцето, което не трябва да е от хладилник, а със стайна температура. Бърка се много бързо, за да поемат...
Питка Дядо Коледа
От по голямата топка тесто се прави лицето на Дядо Коледа. От другите две топки се правят шапката и брадата, като се оставя малко тесто за брадата и носа на Дядо Коледа....
Коледа в тенджера
Пригответе първо сармите. В тиган с малко олио запържете лука. Добавете нарязаните на кубчета пилешки дробчета. След като сменят цвета си, добавете ориза и подправките. Хубаво разбъркайте и прибавете нарязаните на ситно гъби...
Салата за Коледа
Разстиламе пюрето в подходяща чиния и оформяме лицето на дядо Коледа.
Шапката му правим с лютеницата. След това намазваме със сметана брадата и отгоре слагаме сирене....
Салата Дядо КоледаЗеленчуците се настъргват и се подреждат като на снимката.
Маслините се слагат за очи, а за нос аз съм използвала малък резен домат.
Освен красива, получената салатка е и много вкусна....
2
Сладки за КоледаНа следващият ден го разточваме на кора с дебелина 5 мм и от нея изрязваме коледни елхички, човечета, звездички.
Нареждаме фигурките в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка и ги намазваме с 1 разбито яйце....
1
Гевречета за КоледаОт втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта омесете твърдо тесто.
По време на омесването добавяйте и мазнината, която е предварително разтопена.
Оставете тестото на втаса за 30 минути. От...
3
Капама за КоледаОвкусете с всички видове подправки и малко соев сос всички видове меса - свинското, пилешкото и колбаса.
Вземете голям глинен гювеч и наредете на дъното свинските ребра.
Отгоре редувайте останалите видове меса, нарязани...
4
Линцери за Коледа
Линцерите за Коледа се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато започнат да порозовяват краищата им. Когато изстинат, се слепват с конфитюр и поръсват с пудра захар....
Ягодов дядо Коледа
Върху нея се слага малката част – това е шапката на дядо Коледа. Отгоре се слага съвсем малко сметана за белия пискюл на шапката. Така се прави с всички ягоди....
Капама за КоледаОвкусете с всички видове подправки и малко соев сос всички видове меса - свинското, пилешкото и колбаса.
Вземете голям глинен гювеч и наредете на дъното свинските ребра.
Отгоре редувайте останалите видове меса, нарязани...
4
Как се прави перлена захар
Много често и най-вече в европейските сладкиши се забелязва, че за поръска върху даден сладкиш, примерно козуначени сладкиши, се използват захарни перли. Направата им е лесна.
Предлагам две рецепти, едната е на Люси Евтимова...
Как да си направим песто
Как да си направим песто?
Първата стъпка за приготвянето на вкусно песто е да начукате чесъна и кедровите ядки заедно с морската сол. За целта използвайте хаванче.
На части добавете почистения, измит и подсушен босилек...
Как да сварим лесно кестени
Сложете кестените в малка тенджера с вода и малко сол.
Варете ги около 15 минути след момента на завиране на водата.
Извадете тези вкусни варени кестени и ги прехвърлете в купичка.
Вече всички знаем как да сварим...
Как се прави шарена сол
Как се прави шарена сол - отговорът на този въпрос може да видите в следващите редове.
Смелете всички посочени подправки с помощта на мелачка.
Посочено е, че солта е по желание. Това е така, защото шарената сол може...
Как се правят домашни тортелини
В следващите редове ще видите Как се правят домашни тортелини - вкусна рецепта, която ще ви стане любима.
В купа пресейте брашното и в средата направете кладенче. В него сипете зехтина, яйцата, поръсете със солта и захарта...