Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Същност на иридологиятаСъщност на иридологията
Иридологията е наука, която изучава връзката между патологичните промени в организма и промяната в ириса на окото. Иридологията е не само наука, но и изкуство. Необходима е солидна подготовка и познания, за да може да...
Същност на психокинезатаСъщност на психокинезата
Същност на психокинезата Въздействието върху неживата материя посредством мислите, тоест с тяхната енергия, е фантастична идея, но това е едно от проявленията на психокинезата....
Арарут - същност и ползиАрарут - същност и ползи
Тази култура е сравнително непозната в България, но в другите части на света са добре запознати с нейната същност и многобройни ползи. Основните приложения на арарута са във фармацевтиката и в кулинарията....
Куркумин - същност и ползиКуркумин - същност и ползи
Куркумин се нарича активното вещество, което се намира в характерната за индийската кухня подправка, известна като куркума. Куркумата е основен продукт в създаването на подправката къри, която се състои от няколко...
Олигоелементи - същност и ползиОлигоелементи - същност и ползи
Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални вещества (химични елементи), които се съдържат в организма в много малки количества, но участват в голяма част от биологичните функции....
Пектин - същност и ползиПектин - същност и ползи
Пектинът е структурен полизахарид, или по-просто казано спада към групата на разтворимите хранителни влакнини. Има способността да образува високовискозни разтвори и свързва жлъчните киселини в червата. Използван е най-често...
Биофлавоноиди - същност и ползиБиофлавоноиди - същност и ползи
Биофлавоноидите представляват химични съединения с уникална биологична активност и действие. Те са част от големия род на антиоксидантите. Биофлавоноидите са тези, които придават характерния цвят на плодовете и зеленчуците...
Цитокини - същност и въздействиеЦитокини - същност и въздействие
Цитокините са малки хормоноподобни белтъчни информационни молекули. Цитокинът се освобождава на повърхността на една клетка и взаимодейства с рецептора на друга близка клетка. По този начин се предава сигнал между двете клетки...
Аграматизъм - същност и причиниАграматизъм - същност и причини
Вижте повече в следващите редове за Аграматизма - същност и причини: Самото заболяване се дължи на различни нарушения в мозъка и по-точно в областта, която отговаря за речта....
Лактобацили - същност, свойства, източнициЛактобацили - същност, свойства, източници
Лактобацилите са едни от най-важните в групата на млечно-киселите бактерии, повечето от които превръщат лактозата и други въглехидрати в млечна киселина. В повечето случаи те са непатогенни; много видове играят положителна...
Проантоцианидин - същност и ползиПроантоцианидин - същност и ползи
Историята на проантоцианидина започва още през далечната 1531 година, когато група френски моряци корабокруширали на неизвестен остров и тамошното население ги спасило от сигурна смърт със специална отвара, приготвена от...
Евгенол - същност, свойства, източнициЕвгенол - същност, свойства, източници
Кулинарите, които обичат по-силните подправки, често включват в рецептите си една от тях - карамфил. Тя придава на ястията специфичен аромат, но освен това има и много ползи за здравето, защото е известна с антисептичните...
Баене - същност и ползиБаене - същност и ползи
2
Баенето спада към традиционната българска магия и лечебни обреди. Смятано от някои за суеверие и „бабини деветини”, баенето има огромна сила и до ден днешен е широко разпространено по нашите земи. Баенето е едно от...
Антикоагуланти - същност, свойства, приложениеАнтикоагуланти - същност, свойства, приложение
Едно от най-характерните свойства на кръвта е нейната способност да коагулира - или, просто казано, да се съсирва. Това осигурява навременно спиране на кръвотечението при нараняване, както и затваряне на раната срещу...
Акупресура - същност и приложенияАкупресура - същност и приложения
Възможностите на конвенционалната медицина стават все по-големи, а интересът към алтернативите е все така стабилен, ако не и нарастващ. Което едва ли е толкова странно - модерните, полусинтетични антибиотици, които...
Водородна вода - същност, ползиВодородна вода - същност, ползи
Все по-популярна в световен мащаб става водородната вода. Научните изследвания показват, че тя е силен антиоксидант и намалява умората в мускулите. Нейната ефективност в хидратацията на клетките и естествената детоксикация...
Криотерапия - същност и предимстваКриотерапия - същност и предимства
Криотерапията представлява начин на лечение чрез студ (ниски температури) и се използва вече доста често в козметиката, както и в медицината. Чрез много ниски температури криотерапията лекува злокачествените и доброкачествените...
Йогалатес - същност и ползиЙогалатес - същност и ползи
Какво е йогалатес? Йогалатес е комбинация от йога и пилатес. Както може би знаете, йога е древна практика, която работи върху обединението на ума и тялото, а пилатес е техника от упражнения, фокусирана върху укрепването...
Моноцити - същност, функции, значениеМоноцити - същност, функции, значение
След десетилетия на относително развита медицина и над 15 години достъпен Интернет, едва ли остана човек, който да няма поне бегла представа, че имунната система работи посредством белите кръвни клетки - левкоцитите....
Шугаринг - същност и предимстваШугаринг - същност и предимства
Шугаринг (техника със захарна паста, подобна на кола маската) е много древна техника за обезкосмяване предавана от векове, още от старите цивилизации на Месопотамия, Египет и Гърция. С годините използването на тази...
Здравните рискове на моретоЗдравните рискове на морето
Често дните за отмора на морето се превръщат в истински кошмар. Хранителното отравяне е най-честата причина за провала на лятната почивка. Топлото време, неправилното складиране на продуктите в заведенията и мръсната...
Здравословни рискове от маниокаЗдравословни рискове от маниока
Трябва да се знае, че рисковете от консумацията на маниока са големи, защото ако не бъде приготвен правилно, става отровен....
Замразените храни крият рисковеЗамразените храни крият рискове
Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че те са също толкова полезни, колкото преди замразяването? Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани...
Преносване на плода – рисковеПреносване на плода – рискове
Всеки, който е близо до вас и вижда колко нетърпелива и нервна сте, ви успокоява – имай търпение, ще се появи. Разбира се, че ще се появи, вие го знаете, но необходимо ли е да стои вече толкова много време там – вие се мъчите...
Кавитация - ползи и рисковеКавитация - ползи и рискове
Напоследък, една от най-нашумелите процедури за извайване на тяло, е кавитацията. Представлява третиране на проблемните зони с ултразвук, което създава контролирано произвеждане на микро-вакуумни балончета, които разграждат...