Биофлавоноидите представляват химични съединения с уникална биологична активност и действие. Те са част от големия род на антиоксидантите. Биофлавоноидите са тези, които придават характерния цвят на плодовете и зеленчуците. Те имат благоприятно действие върху здравето ни.
Въз основа на химичната си природа биофлавоноиди се разделят на няколко под класове.
- Антоцианини, които са добре застъпени в храни като шоколад, ябълки, безкостилкови плодове, червено грозде и вино;
- Катехини - активните субстанции на зеления чай и белите чайове;
- Флавоноидите теафлавин и теарубигин, съдържащи се в черният и улонг чай; основни флаванони, представени основно в цитрусовите плодове и сокове и т.нар. флавони, които намираме в прасковите, мащерката и люти чушки.
Основната функция на биофлавоноидите е да придават изкусителен вид на повечето плодове и зеленчуци. С това обаче те не свършват. Тези вещества са известни със своето антиоксидантно действие. Те възпрепятстват формирането на свободни радикали - съединения с потенциално опасно действие върху клетките и тъканите в човешкото тяло.
Чрез тях флавоноидите забавят процесите на стареене. Предполага се, че те намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза.
Биофлавоноидите влияят благоприятно и върху сърдечно-съдовата система, като предотвратяват натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове и намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта.
В опазването на сърдечното здраве най-голяма роля играе ресвератрол - флавоноид, който се съдържа в най-голямо количество в червеното грозде и виното от него.
Провеждат се изследвания, които да покажат до каква степен тези вещества спомагат в превенцията на рака. Учени от Финландия са установили зависимост между високата консумация на флавоноиди и намалелия риск от белодробен рак при мъжете.
За да се насладите на всички ползи на биофлавоноиди, то наблягайте на храни, в които се съдържат. Това са на първо място цитрусовите плодове. Богати на флавони са портокалите, грейпфрутите и лимоните. Следват ги безкостилковите плодове, като боровинки, къпини и малини, както и гроздето. Червеното грозде и виното съдържат биофлавоноиди от групата на антоцианидините и флаванолите.
Освен в плодовете, биофлавоноиди се откриват още и в зеленчуците - жълтият лук, къдравото зеле, броколито, както и в соята. Изофлавоните са биофлавоноиди, които се откриват в изобилие в соята и соевите продукти като тофу и соево мляко. В по-малки количества изофлавони има и в соевите заместители на месото.