Какво е Червен Вятър?

Какво е Червен Вятър?

Червеният вятър, познат още като еризипел представлява сериозно инфекциозно заболяване, което засяга кожата. Причинява се от стрептококи. Червеният вятър засяга долните крайници и кожата на лицето. Това заболяване засяга предимно възрастни хора, а рискът от развитието му се увеличава заради съпътстващите заболявания, които по-старите хора имат.

Симптомите на червения вятър включват зачервявания и оток в засегнатите места, като състоянието е придружено с висока чувствителност, повишаване на температурата и втрисане. В началото на развитието на болеста има само едно малко червено петно, което в последствие продължава да разраства и обхваща много голяма площ. Засегнатото място изглежда като лъскава зачервена плака, много болезнена и топла. В по-тежките случаи се образуват мехури и кръвоизливи.

След като се диагностицира заболяването, веднага трябва да се назначи антибиотично лечение. В тежките случаи, когато има и засягане на вътрешни органи, трябва да се назначи и венозно вливане на антибиотици. Освен основното лечение се правят и успокояващи компреси.

Болните трябва да носят превръзки на засегнатите места около 1 месец, ограничават се движенията, а по-тежките случаи се налага постелен режим. Червеният вятър трябва да се лекува навреме, защото може да предизвика сериозни усложнения – гангрена, артрит, ендокардит, абсцес.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати