Какво е уртикария?

Какво е уртикария?

Уртикарията представлява алергична реакция на кожата. Та се проявява като еритем (зачервяване)папулоеритемен обрив, при което околната кожа се надига и сърби. Според характера на протичане различаване остра уртикария и хронична уртикария. Острата уртикария е с продължителност до около 6 седмици, докато проничната трае повече от 6 седмици.

Според причинителите на обрива различаваме алергична уртикария, която се причинява от различни алергени, неалрегична уртикария, получена вследствие на приложение на рентгеноконтрастни вещества, кураре или опиати, както и уртикария с неизвестни причини.

Основният симптом на уртикарията е характерният обрив, който се манифестира от обривна единица, т.нар. уртика, която се издига над околното кожа с рязка граница. Наблюдава се интензивен сърбеж и парене на кожата ,както и много динамично развитие – само за 1-2 маса уртиките могат да увеличат размера си, да го намалят, да сменят локацията или напълно да изчезнат.

Понякога обривът може да бъде придружен и от други алергични прояви, като кихане, водниста хрема, задух и дори тежка анафилактична реакция.

Обикновено уртикарията бива овладявана бързо, особено алергичната уртикария, която изчезва, щом от организма бъде елиминирана алергена, който я предизвикава. По-голям проблем са хроничните случаи на уртикария.

Те се третират най-често с лекарства от групата на антихистамините, калций в амбули и на таблети, както и под формата на сироп – калций глюконат лактат. В особено тежки случаи на уртикария се прилагат кортикостероидите урбазон, медрол, дексметазон, преднизолон и др.

Съветът има само консултативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати