Ряпата Дайкон е доста популярна в България. Тя може да бъде бяла, черна, червена. В нейната родина Япония хората вярват, че дълголетието им се дължи в голяма част на нейната консумация. В тези преположения има и известна доза истина, защото ряпата съдържа доста големи количества желязо и магнезий, витамини А, Е, Д и витамини от група В. Тя е с по фин и не толкова лютив вкус от обикновената ряпа. Ряпата Дайкон влиза в семейство Кръстоцветни.
- Друг вид ряпа Дайкон е черната ряпа. Тя не се консумира много, защото за разлика от бялата, черната е доста по-лютива. Едно от полезните на ряпа Дайкон качества е, че е нискокалорична, тоест съдържа само 16 калории в 100 грама от продукта.
- В черната ряпа Дайкон има голямо количество омега ненаситени мастни киселини;
- В тази ряпа можете да намерите още фолати, рибофлавин, калий, мед, витамин В6, магнезий, манган и калций. Витамините са А и К;
- Черната ряпа Дайкон е сред зеленчуците с най-голямо съдържание на витамин С - в 100 грама продукт се съдържат 14 мг, което е 25 % от необходимата дневна доза;
- Глюкозинолатът, който е аминокиселина и който се съдържа в ряпата, има детоксикиращо действие. То също подобрява детоксикацията на черния дроб по естествен път;
- Лютивината на ряпата се дължи на това, че тя съдържа фитонициди - това са фракции на етерични масла, които притежават антибактериални свойства. Тези фракции действат най-много в стомаха и червата.
След като знаете за всички тези ползи от ряпата, може да я хапвате по-често в различни ястия.
Опитайте салатка с ряпа или салата с моркови и ряпа.