ezine.bg»Съвети»Какви са симптомите при бебешки колики?

Какви са симптомите при бебешки колики?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190388
Какви са симптомите при бебешки колики?

Коликите са често срещано явление при бебетата и най-вече при новородените. В повечето случаи обаче отшумяват до навършването на 3-4-месечна възраст. Коликите се изразяват с болки в колона/част от дебелото черво/, чест интензивен, необясним рев, отделяне на газове, оригване, къркорене на червата, невъзможност за заспиване или пък често будене.

Коликите се появяват около половин час след хранене, обикновено в късния следобед, или два пъти дневно. Бебето е видимо неспокойно, свило крачета към тялото. Ръчичките са свити в юмручета, а коремчетo е твърдо като барабанче. Главата на новороденото също може да е извита, а лицето му да е зачервено.

За жалост, когато детето получи колики, то започва да плаче неутешимо без видима причина, като плачът може да продължи над 3 часа. Обикновено това необяснимо поведение влудява неопитните родители и те изпадат в паника, защото искат да помогнат на своето бебе, но не знаят каква е причината за неговото състояние.

Според лекарите има няколко възможни причини за поява на колики. Една от тях е натрупването на газове в червата на бебето. Възможно е, те да се дължат на непоносимост към адаптирани млека или пък са причинени от майчиното мляко, в което са проникнали вещества от газообразуващи храни.

Разбира се, преди да си прави каквито и да е изводи, всеки родител е длъжен да заведе своето бебе при педиатър, за да стане ясно дали неговото поведение се дължи на колики, или причините за постоянния рев са други. Чак тогава могат да се предприемат мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати