Какво е ишиас?

Какво е ишиас?
Снимка: ezine.bg

Ишиасът е болезнено състояние, което се отличава с пронизващи болки, появяващи се при опит за сядане, ставане или вдигане на тежки предмети. Тези болезнени усещания се локализират в най-често в кръста, но могат да се разпространят към към хълбоците и долните крайници.

Причините за поява на ишиас могат да бъдат разнообразни. Сред тях са притискане на седалищният нерв, дегенеративни заболявания, инфекция, хормонални промени, диабет, дискова херния и др.

Ишиасът може да е съпроводен и от болки в краката, чувство за парене, мравучкане в долната част на гърба, дискомфорт в задната част на бедрата.

Диагностицирането на ишиас се извършва единствено от компетенен лекар. За целта се прави електроневрография и електромиография. Лечението на ишиас най-детайлно се назначава от медик.

Общите методи, които сами можете да приложите за облекчаване на състоянието си, са разтриване на засегнатата област със сгряващи масла /например чаено/ и чести почивки. Старайте се да се движите, но избягвайте да правите резки внезапни движения.

При появата на неотшумяващи симптоми, подсказващи за ишиас, трябва незабавно да се потърси лекарска консултация, тъй като ако състоянието напредне, може да се наложи и оперативна намеса.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Ваня Игнатова: " След едно почистване на къщата , реших да си почина и когато поисках да се изправя и да стана , аз изпитах уникални болки и тялото ми се приведе на две. Отидох до най- близката поликлиника и там невролога след ямр ми каза ,че имам двойна дискова херния. Започна истинското мъчение. За период от две години смених на 3 вида инжекций, хапчета, пробвах озонотерапии, ходих по села при чакръкчии и още по зле се прибирах, кинезотерапии, Павел баня и какво ли не. Ефекта беше временен. Болките бяха жестоки, схващаше ми се левия крак и едва ходех, бях приведена до земята.  Съвсем случайно чух за "Ставиксин" и започнах ударно пиене сутрин и вечер без да спирам. Това продължи близо 8 месеца, като постепенно започнах да връщам предишната си форма. Изказвам специални благодарности на професор Петрова , за професионализма , с които е направила тази добавка , защото тя върна радостта ми от живота. Днес съм отново дейна , ходя на тенис на корт, плувам, тичам и нямам проблеми. Огромно благодаря!"
0
0