Ezine.bg»Съвети»Как да изпомпваме гърдите с помпа

Как да изпомпваме гърдите с помпа

EvgeniaEvgenia
Новак
151068
Как да изпомпваме гърдите с помпа

Използването на помпа за кърма е добър начин, да осигурите майчино мляко за вашето бебе, в случай че се наложи да сте далеч от него. 

Също така тя помага и за поддържане на лактацията, както и предотвратява болезненото набъбване на гърдите. От друга страна, можете да използвате помпа за кърма, за да намалите бавно количеството на мляко в гърдите си, при необходимост от незабавно спиране на кърменето.

- Като за начало преди да започнете да изпомпвате гърдите си с помпата, прочетете всички инструкции, доставени с нея. Уверете се, че знаете как да я сглобите. Осигурете си например специално приспособена кутия за микровълнова печка, в която да дезинфекцирате частите й и инструменти, с които да я почиствате.

- Изберете си уютно място за изпомпване. То трябва да е чисто, удобно и лично, за да можете да се отпуснете. Ако се притеснявате, когато сте на работа, можете да се почувствате по-спокойни в стая с врата, която можете да заключите.

- Измийте ръцете си, преди да докоснете предпазителя за гърди или гърдите си. Използвайте сапун и изтъркайте ръцете си за 10 до 15 секунди, след което изплакнете добре с топла вода. Използвайте чиста хартиена кърпа, за да изсушите напълно ръцете си.

- Сглобете помпата. Докато я сглобявате, проверете дали всички части са чисти.

Отпуснете се! Поставете предпазителя за гърди, върху гърдите си. Зърното ви (което също е препоръчително да измиете) трябва да е точно в средата. Започнете да изпомпвате с ниско ниво на засмукване. Увеличете засмукването, когато млякото започне да тече. Някои помпи ще направят това вместо вас.

- Редувайте двете гърди по време на всяко изцеждане. След изцеждане на гърдата, тя трябва да е мека, без твърди участъци.

- След като приключите с изпомпването на кърмата от гърдите, сложете млякото веднага в хладилник или охладител. Най-добре е да използвате млякото възможно най-скоро, след изцеждането му. Ако няма да използвате млякото в рамките на няколко дни, можете да го замразите в подходящи, стерилни контейнери за кърма. Уверете се, че знаете как да съхранявате безопасно кърмата и сложете дата и месец.

- Разглобете помпата за кърма, измийте добре всяка част и стерилизирайте. Оставете частите да изсъхнат.

Ако имате проблеми с изпомпването, помолете за помощ. Консултант по кърмене или друг експерт по кърмене, може да ви помогне да се научите как да използвате помпата си за кърма.

Виж още:

- Причини за липса на кърма;

- Най-добрите храни за кърмачки;

- Как да стимулираме кърмата

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати