На какво се дължи кървенето от носа?

На какво се дължи кървенето от носа?
Снимка: ezine.bg

Стичането на кръв от носа определено може сериозно да ни стресне, и то най-вече ако проблемът започне да ни притеснява често. Понякога оплакването може да се дължи на случайна травма, но друг път да е показател за сериозно заболяване, което на пръв поглед остава скрито от нас.

Сред често срещаните причини за това състояние е удар в областта на носа или пък в зоната на главата. Друг пък кръв от носа може да се появи при разчесване на носната лигавица или след по-силно издухване на секрет. Проникването с пръст в носа или друг остър предмет също може да доведе до подобен нежелан ефект.

Статистиката посочва още, че кървене от носа може да се появи и при боледуване от синузит, хипертония, левкемия. Наблюдава се и при грипни състояния. Кървенето от носа може да е признак още за дефицит на витамин К, проблеми с черния дроб, атеросклероза и др.

Същевременно не е изключено оплакването да е страничен ефект от прием на някои медикаменти и наркотични вещества. Възможна причина за състоянието е и драстична промяна в атмосферното налягане.

При повтарящо се кръвотечение от носа е наложително да посетите лекар. Той ще ви прегледа и ще ви назначи необходимите изследвания, за да може да се стартира курс на лечение.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати