Ezine.bg»Съвети»Каква е разликата между разстройство и диария?

Каква е разликата между разстройство и диария?

Каква е разликата между разстройство и диария?

Каква е разликата между разстройство и диария? Това е важен въпрос, тъй като много хора използват тези два термина като синоними, а има някои разлики между двете състояния, които е добре да знаете.

Разстройство и диария са две състояния, които се характеризират с промени в честотата, консистенцията и обема на изпражненията. Обикновено те са свързани с чревни инфекции, възпаления, алергии, непоносимост към определени храни или лекарства, стрес и други фактори. Разстройството и диарията могат да предизвикат дехидратация, загуба на електролити, малабсорбция на хранителни вещества и други усложнения, ако не се лекуват навреме.

Ето и основните разлики между разстройство и диария:

Продължителност при разстройството и диарията

Разстройството е по-краткотрайно състояние, което обикновено трае от няколко часа до два-три дни. Диарията е по-дълготрайно състояние, което може да продължи повече от три дни до няколко седмици или месеци. Острата диария се нарича такава, когато трае до две седмици, а хроничната диария - когато трае повече от четири седмици.

Причини за разстройство и диария

Разстройството обикновено е предизвикано от хранителни фактори като прекомерно хранене, консумация на мазна, люта или непозната храна, алкохол, кафе или други напитки, които дразнят чревната стена. Диарията е причинена от инфекции, възпаления, алергии, непоносимост, синдром на раздразненото черво, възпалителни чревни заболявания, колоректален карцином, хормонални нарушения, психологически фактори и други.

Лечение на разстройство и диария

Разстройството обикновено не изисква специално лечение, освен режим на хранене, пиене на достатъчно течности и избягване на дразнещите храни и напитки. Диарията може да изисква лечение в зависимост от причината, която я е предизвикала. Някои от възможните лечения на диария са антибиотици, пробиотици, антидиариални средства, имуномодулатори, хирургическа интервенция. Във всички случаи е важно да се консултирате с лекар, ако имате диария, която не изчезва след няколко дни или се съпровожда с други тревожни симптоми като кръв в изпражненията, висока температура, силна болка в корема, дехидратация.

В заключение можем да кажем, че разстройството и диарията са две различни състояния, които имат различна продължителност, причини и лечение. Разстройството е по-леко и по-краткотрайно, докато диарията е по-сериозно и по-дълготрайно. Затова е важно да знаем как да различаваме тези два термина и да потърсим медицинска помощ, ако имаме диария, която не се подобрява или се влошава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати