Как се прави тинктура от орех?

Как се прави тинктура от орех?
Снимка: ezine.bg
14.12.2015

Има различни начини за приготвяне на тинктура от орехи, като най-популярният начин е по метода на Хулда Кларс. Важно е да отбележим, че всъщност при направата на орехова тинктура не се използват самите орехи, а обелките (шлюпките) на все още зелените орехи.

За приготвянето на една доза орехова тинктура ще ви трябва една голяма тенджера с вместимост около 10 литра, зелени орехи, колкото да напълнят тенджерата догоре, зърнен алкохол (водка), половин супена лъжица витамин C на прах, фолио за опаковане и стъклени буркани или бутилки.

Добре почистените зелени орехи се слагат в тенджерата, която трябва да бъде емайлирана или керамична (в никакъв случай алуминиева или метална). Отгоре се заливат с алкохол и се поръсват с половината количество витамин C, запечатват се с фолио и се оставят да престоят три дни.

След това получената тинктура се прехвърля в бутилки или буркани, като се премахват орехите, разпределя се останалото количество витамин C. Гърлото на всяка бутилка или буркан се запечатва с фолио и след това с капачка. Приготвената по този начин орехова тинктура е изключително трайна, ако не се отваря и се съхранява на тъмно и сухо.

Друг начин за приготвяне на орехова тинктура е с помощта на захар. Взима се 3-литров стъклен буркан и се пълно до ⅔ от обема си с измити зелени орехи, почистени от опашки. Орехите се засипват с 0.5 кг захар, разтърсват се добре, след което се добавя захар, така че да има около 3 пръста захар над орехите.

Съдът се затваря и се оставя да престои 40 дни на тъмно и хладно място, като на всеки 3-4 дни се проверява. Когато половината буркан се напълни с течност, трябва да се разбърква всеки ден. Получената тинктура се прецежда, налива се в стъклени съдове и се съхранява на тъмно и хладно място.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари