Ezine.bg»Съвети»Как се прави тинктура от орех?

Как се прави тинктура от орех?

MarianeMariane
Джедай
143277
Как се прави тинктура от орех?

Има различни начини за приготвяне на тинктура от орехи, като най-популярният начин е по метода на Хулда Кларс. Важно е да отбележим, че всъщност при направата на орехова тинктура не се използват самите орехи, а обелките (шлюпките) на все още зелените орехи.

За приготвянето на една доза орехова тинктура ще ви трябва една голяма тенджера с вместимост около 10 литра, зелени орехи, колкото да напълнят тенджерата догоре, зърнен алкохол (водка), половин супена лъжица витамин C на прах, фолио за опаковане и стъклени буркани или бутилки.

Добре почистените зелени орехи се слагат в тенджерата, която трябва да бъде емайлирана или керамична (в никакъв случай алуминиева или метална). Отгоре се заливат с алкохол и се поръсват с половината количество витамин C, запечатват се с фолио и се оставят да престоят три дни.

След това получената тинктура се прехвърля в бутилки или буркани, като се премахват орехите, разпределя се останалото количество витамин C. Гърлото на всяка бутилка или буркан се запечатва с фолио и след това с капачка. Приготвената по този начин орехова тинктура е изключително трайна, ако не се отваря и се съхранява на тъмно и сухо.

Друг начин за приготвяне на орехова тинктура е с помощта на захар. Взима се 3-литров стъклен буркан и се пълно до ⅔ от обема си с измити зелени орехи, почистени от опашки. Орехите се засипват с 0.5 кг захар, разтърсват се добре, след което се добавя захар, така че да има около 3 пръста захар над орехите.

Съдът се затваря и се оставя да престои 40 дни на тъмно и хладно място, като на всеки 3-4 дни се проверява. Когато половината буркан се напълни с течност, трябва да се разбърква всеки ден. Получената тинктура се прецежда, налива се в стъклени съдове и се съхранява на тъмно и хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати