Ezine.bg»Съвети»Кога започва гаденето при бременност

Кога започва гаденето при бременност

EvgeniaEvgenia
Новак
241287
Кога започва гаденето при бременност

Сутрешното гадене при бременност е често срещано състояние, засягащо до 70% от бременните жени, през първия триместър на бременността (първите три месеца). Въпреки името си "сутрешното" гадене, може да се случи по всяко време на деня.

Има различни домашни лечения за сутрешно гадене при бременните, включително диета и промени в начина на живот (Избягване на миризми, трептящи светлини. Осигуряване на почивка и др.). Някои акушер-гинеколози препоръчват лекарства без рецепта за гадене. Симптомите са склонни да се подобрят до втория триместър, в повечето случаи.

Сутрешното гадене при бременност започва още към шестата седмица от бременността, но точното време варира.

Сутрешното гадене е в своя пик, около осмата до десетата седмици от бременността. Това време обаче варира и не всички симптоми "достигат" връхната си точка едновременно.

Честите признаци и симптоми на сутрешното гадене включват разстроен стомах (гадене), загуба на апетит, киселини и повръщане.

Консумацията на храни с високо съдържание на протеини, пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове е от полза за бъдещата майка и за плода. Консумирането на храни, които са силно преработени и пълни със захар, може да накара бременната жена да се почувства по-зле. Наблюдаващите бременността лекари често препоръчват следните храни, при жени имащи сутрешно гадене:

- Леки храни като бисквити, препечени филийки, гевреци или ябълково пюре.

- Плодови смутита и кисело мляко.

- Вода или чай (чай без кофеин).

- Плодове и зеленчуци като диня, целина или чушки, които са с високо съдържание на вода.

- Цитрусовите плодове, също могат да помогнат при гадене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати