Ezine.bg»Съвети»Къде боли черният дроб

Къде боли черният дроб

Къде боли черният дроб

Черният дроб боли в областта под дясното ребро (дясното подребрие) - усеща се вътрешна, а не повърхностна болка, както е при невралгия. Болката може да се усеща не само на едно локализирано място, а да се разпространява и към гърба или към стомаха, което се случва при по-тежки възпалителни процеси.

Болка в черния дроб може да имате при хепатит, при алкохолизъм, при цироза, при консумация на тежки храни и питиета, при възпаления и натравяне. Черният дроб е чувствителен орган, който отговаря за пречистването на организма от токсини, както и за много други важни процеси в тялото. Затова, когато е претоварен, може да реагира с болка.

Имайте предвид също, че в областта на дясното подребрие може да усещате болка и поради възпалена жлъчка или камъни в жлъчката, при колит (там преминава част от дебелото черво), както и при проблеми с десния бъбрек (в случая обаче болката се разпространява много повече отстрани и отзад на гърба, отколкото под реброто).

Също може да чувствате болка под дясното ребро при проблеми със стомаха - в случая болката тръгва от стомаха и може да се усети или вдясно, или в ляво, а също и в цялата област.

Ще различите, че ви боли черния дроб, ако болката е по-скоро тежест, притискане, стягане. Тази болка може да се увеличава в определени пози, когато създаваме натиск върху черния дроб. Но може и да не се влияе от положението на тялото.

Ако се съмнявате, че имате болка в областта на черния дроб и ако тя продължава повече от една седмица, трябва да посетите лекар за изследвания и преглед.

Вижте също: Режим при проблеми с черния дроб

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати