Ezine.bg»Съвети»Как да готвим ориза, за да не слепва?

Как да готвим ориза, за да не слепва?

EvgeniaEvgenia
Новак
241492
Как да готвим ориза, за да не слепва?

Никой не обича случаите, в които оризът е станал лепкав и е заприличал на каша след готвенето. Когато оризът стане лепкав или се слепва, това обикновено е знак, че е имало много допълнително нишесте по него, преди да бъде сготвен.

Има още няколко възможни причини породили такъв краен резултат.

- Забелязвали ли сте някога тънкия слой бял прах върху ориза? Когато покрития с нишесте ориз попадне във врящата вода, става лепкав. Най-рационалното решение при такъв случай е да се изплакне. Оризът се изплаква, докато водата стане от бяла на прозрачна. Важен момент!

- Другият фактор, допринасящ за кашестия ориз, е свързан със съотношението ориз към вода. Да не говорим, че марката ориз, който се използва, видът на тенджерата и начинът по който капака приляга, влияят също върху начина на готвене на ориза. Обикновено съотношението при готвене на бял ориз е 1 чаена чаша ориз към 3 чаени чаши вода. Има различни марки оризоварки, които помагат за правилното готвене на ориз.

- Една от най-пренебрегваните стъпки при готвенето на ориз е периодът на почивка. Ако се отвори капакъти се извади оризът с лъжица веднага, след като водата е попила, ще се види, че зърната са неравномерно сварени. Трябва да се остави ориза да си почине. Отстранява се от котлона, открива се и се покрива горната част на тенджерата със суха, чиста, сгъната кърпа. Кърпата ще абсорбира излишната влага и ще предотврати капенето на конденз обратно върху ориза. Оставя се да почине за около 15 до 20 минути, за да може влагата да се преразпредели. Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати