Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да готвим морски дарове

Как да готвим морски дарове

Нина НордНина Норд
Джедай
2k
Шишчета със скариди
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.

Въпреки общоприетото мнение, че морските дарове са подходящи най-вече за добавяне в салати, те са много вкусни, когато са приготвени на барбекю.

Според познавачите на кухнята с морски дарове варенето им във вода ги лишава от техния вкус и от тяхната сочност, прави ги малко по-твърди, отколкото ако са печени.

Запечените на грил или на шишчета скариди са уникално вкусни. За да се запекат скаридите, са необходими само пет минути. Те се напръскват с малко зехтин или масло, преди да се изпекат, а след това се поръсват с лимон и при желание се поръсват с нарязан на ситно чесън.

За да се приготвят скариди на грил, те трябва да са по-едри. Можете да печете скариди както обелени, така и необелени. Когато оставите скаридата необелена, запазвате нежния й вкус, а когато я обелите, давате възможност на подправките да я овкусят максимално, но тя става по-суха.

След като измиете скаридите, ги подсушете добре, преди да ги сложите на грила. Много е удобно да използвате дървени шишчета, за да печете на тях скаридите.

За печене на грил са подходящи много едри скариди, защото ако не ги набучвате на шишчета, рискувате изпечените скариди да паднат върху жарта.

Паста с морски дарове

Скариди се приготвят и във фолио. Намажете лист фолио с мазнина и подредете почистени скариди и нарязана червена чушка. Добавете нарязан чесън, една супена лъжица лимонов сок, една чаена лъжичка чили сос, нарязани зелени подправки и сол на вкус. Завийте фолиото и печете на грил или във фурната не повече от пет минути.

Раци, лангусти и омари се сервират сварени, а заедно с тях се поднася френски сос. Той се прави от майонеза, две кисели краставички, нарязани на ситно, две супени лъжици нарязани на ситно зелени подправки и една супена лъжица каперси.

Много вкусно и засищащо ястие е пастата с морски дарове. Необходими са 300 грама паста, 500 грама замразени морски дарове, 3 домата, 250 милилитра сметана, 1 супена лъжица масло, 50 грама кашкавал, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

Пастата се сварява според указанията, а ако няма такива – се слага във вряща подсолена вода. Вари се петнадесетина минути, водата се излива и пастата се похлупва с капак.

Морските дарове се размразяват, измиват се и се оставят да се отцедят. Запържват се в масло до изпарението на сока. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, пасират се и се добавят към морските дарове.

Добавя се нарязаният чесън и се задушава на бавен огън пет минути. Добавя се сметаната и се задушава още три минути, добавя се пастата, разбърква се и се сервира, поръсено с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest