Спокойно можем да кажем, че бобът е най-известното наше национално ястие. Готви се по около 50 начина и е целогодишна храна. У нас традиционно се отглежда и използва боб. Паницата с бобена чорба, която се яде с дървени лъжици на ниска масичка и трикраки столчета, е добре познато ежедневие на поколения българи до неотдавна.
Най-вкусните сортове боб се отглеждат в Родопите. Смилянският боб присъства в списъка на най-добрите български храни в Съкровищницата на вкусовете.
Хранителните свойства на боба са широко известни. Еднакво харесван е както зрелият, така и зеленият боб, но истинската представа за това ястие се асоциира със зрял боб в гърне с подправки от природните богатства на нашата страна.
Най-подходяща е компанията от боб и люти чушки - пресни, сушени, пукани, мариновани или смлени. Към тях ще добавим праза, сланината, чесъна, домашно изпечения хляб, а защо не и пръжките.
Как да сготвим правилно боба, за да се насладим на вкуса, харесван толкова много от поколения преди нас? Ето някои правила и тънкости, които трябва да се спазват, за да имаме винаги добър резултат.
- Съхранението на суровия боб не е без значение. Платнената торба, картонената кутия или стъкленият буркан са подходящи, но не и найлоновият плик. Така лесно се въдят буболечки или червеи;
- За да е сигурно, че някъде между зърната няма мушички, буболечки или фасулът не е червясал, приберете го за едно денонощие в хладилника преди готвене.
- За да уври добре, бобът се накисва във вода предварително. Необходимото време е поне 3-4 часа преди варенето, а най-добре да се доверим на класиката - от предишната вечер. Накисването ще премахне газовете и бобът ще се смели по-лесно;
- Бобът се накисва в студена вода. Преди да се сложи на огъня, се измива също със студена вода. Хранителните вещества в него ще се съхранят, защото е известно, че белтъчини, мазнини и въглехидрати принадлежат към водонеразтворимите вещества;
- Бобът се слага да ври, като се залива със студена вода. Ако се наложи доливане на вода, докато ври, тя трябва да бъде топла;
- Тайната на вкусния и добре сварен боб е в начина на сваряване. Вари се бавно, на умерена и постоянна температура. Подходящо определение на правилно приготвен боб е да се остави да къкри, което значи да ври на ниска температура;
- Правилото е първата вода, след като бобът е заврял, да се смени. Това се прави заради фитохимикалите, които се отделят в нея. Те са вредни за здравето;
- За да бъде ароматът на подправките ясно доловим, добре е бобът да не се сервира още врял. Той трябва да е поизстинал, за да се насладим не само на вкуса, но и на аромата, който се носи от ястието;
- Подправките за боб са разнообразни и всяка област си има своите предпочитания. Все пак джодженът, девесилът, самардалата и магданозът правят ястието най-вкусно;
- Солените и кисели продукти, които са част от рецептата за боба - доматите, доматеното пюре и солта, се слагат, след като бобът е почти сварен, иначе зърната остават полусурови;
- За да проверим дали бобът е сварен, освен с опитване може да се постигне и като се извади едно зърно и се духне към него. Ако люспата му се отделя и разкъсва, значи е готово. Може да се провери и с лъжицата. Когато е добре сварено, зърното лесно се разделя на две и смачква, има кремообразна текстура и изглежда меко;
- За класическата рецепта за вкусен боб е в глинено гърне, капакът му трябва да бъде плътно запечатан с тесто;
- За да се сготви по-бързо боб, съвременните тенджери под налягане са много удачни. Те съкращават двойно времето, необходимо за готвенето му.
Ето и една рецепта за приготвяне на вкусното кулинарно изкушение - Боб яхния, едно от най-популярните ястия на националната ни кухня. То не изисква и специални кулинарни умения и е едно от ястията, с които започва обучението в тайните на кулинарията.
Необходими продукти:
½ килограм боб
2 маркова
1 чушка
1 глава лук
3 скилидки чесън
½ чаша олио
1 лъжица червен пипер
1 лъжица джоджен
1 домат
Приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за 3-4 часа, може и от вечерта. Когато набъбне, си измива с вода и се слага в тенджера с чиста студена вода да заври. Щом заври, водата се сменя. Бобът се слага да се свари във вода, която трябва да го покрива.
Начините за бързо сваряване са семейни традиции, които се предават като знание на поколенията. Содата за хляб е една от препоръките, но смяната на водата е достатъчна, за да бъде свареният боб по-леко ястие. Основно значение има сортът и качеството на фасула.
Докато се вари, бобът не се осолява.
Лукът, чушката, морковите и чесънът се нарязват на ситно и половината от тях се добавят във врящия боб, както и половината количество олио.
Варивото се оставя да къкри на бавен огън, докато стане почти готово. По-меките сортове увират за около 1.5 часа. Тогава се добавя доматът, нарязан на парчета, както и малко сол.
Остава бобът да се запържи. В тиган се слага останалата ¼ от олиото и останалата част от лука, чушката, морковите и червеният пипер и се пържи около 2 минути.
Запръжката се сипва при сварения боб. Оставя се на огъня за няколко минути, за да се смесят всички съставки, и се добавят мерудиите - джодженът, магданозът или чубрицата, това, което сте избрали за подправка.
Тези, които не обичат постни ястия, могат да си направят боб със свински ребърца. Рецептата се променя леко и изисква малко повече време за приготвяне.
Към запръжката от лук и зеленчуци се добавят свинските ребърца и свареният боб и се оставят да къкрят около ¼ час. Ястието се прехвърля в глинен съд и се запича за около 20 минути. Преди сервиране му се добавя прясно нарязан магданоз.
Ползата от бобовите култури са категорично доказани. Бобът е най-добрият природен продукт за борба с лошия холестерол. Той е отлична детоксикираща храна с нисък гликемичен индекс.
Можете да включите блюдото към своята диета за отслабване, а при редовна употреба ястието ще ви пази от натрупване на телесни мазнини. Изкусителните рецепти се съчетават със здравословните ползи и можете да се насладите на едно истинско кулинарно чудо в чинията си.