Ezine.bg»Съвети»Как се пие рициново масло за разхлабване?

Как се пие рициново масло за разхлабване?

EvgeniaEvgenia
Новак
242294
Как се пие рициново масло за разхлабване?

Рициновото масло е растително масло, което се извлича от семената на растението рицин (Ricinus communis L.). Пиенето на рициново масло има няколко предимства, включително облекчаване на запек.

Рициновите семена съдържат между 30% и 50% масло. Маслото се извлича от зърната по няколко метода, включително механично пресоване, екстракция с разтворител или комбинация от двете.

Състав и ползи на рициново масло

Изследванията са установили, че рициновото масло съдържа терапевтични компоненти, включително мастни киселини, флавоноиди, фенолни съединения, аминокиселини, терпеноиди и фитостероли. Тези различни съединения дават на маслото следните свойства и потенциални ползи за здравето:

- антидиабетни;

- противовъзпалителни;

- антимикробни;

- антиоксидантни;

- хепатопротективен (способност за предотвратяване на увреждане на черния дроб);

- изчистване на свободните радикали;

- заздравяване на рани.

Дозиране на рициново масло за разхлабване

Дозировката на рициново масло, приемано вътрешно, зависи от целта, за която се използва, заедно с фактори като възраст и съществуващи медицински състояния.

Ако се приема рициново масло перорално, често препоръчваната доза за възрастни (като например за лечение на запек) е 15-30 ml, приета в една единична доза. Това се равнява на около една до четири чаени лъжички веднъж на ден. Много хора го смесват с вода или друга напитка преди пиене.

Деца над 6 години трябва да приемат 5-15 ml, перорално веднъж дневно. Ефектът настъпва след 2-6 часа.

Противопоказания при прием на рициново масло перорално

Рициново масло по-рядко се препоръчва от лекарите на пациентите въпреки слабителното му действие, тъй като на пазара има по-ефективни лаксативи с по-малко странични ефекти като гадене и повръщане.

Прочитат се внимателно указанията на опаковката, преди да се използва рициново масло за разхлабване, като препоръчителна е и консултацията с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати