Как се лекува натъртено?

Как се лекува натъртено?

В сезона на поледиците травмите са често явление. Една от сравнително безобидните травми, които можем да получим при падане или силен удар е натъртване. Натъртването представлява закрита травма на тъканите, която е свързана с разкъсване на кръвоносни съдове и изтичането на кръв в съседни органи.

Обикновено тази травма се придружава с чувство на болка и оток, като часове след травмата отокът се оцветява в различен цвят в зависимост от сложността на контузията и засегнатия съд.

Едно от първите неща, които можете да направите при падане или силен удар с тъп предмет, е да наложите засегнатия участък със студен компрес, за да ограничите максимално кравонасядането в тъканите.

Сред най-ефикасните методи за лечение на натъртено е налагане на засегнатото място с компрес с настърган картоф. Картофът се бели, настъргва и налага на натъртеното, като се фиксира с помощта на марля и бинт или лейкопласт.

Може да ви помогне и налагане на натъртеното място с компрес, напоен с вода и оцет. Добре е да редувате топли и студени компреси, които да улеснят намаляването и разнасянето на отока.

След първоначалното изстудяване на мястото може да започнете да мажете засегнатия участък с мазила на билкова основа с арника, черен оман, лайка, салвия и евкалиптово дърво.

В аптечната мрежа се продават и редица изключително ефективни кремове с хепарин, които ще разнесат отока и оцветяването доста бързо.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати