Как се сваля висока температура?

Как се сваля висока температура?
Снимка: ezine.bg
20.03.2017

Температурата е един от начините организма да ни покаже, че нещо не е наред. Високата температура почти винаги съпътства проявите на вирус, на бактериална инфекция, ангини, грипни или други заболявания. Важно е за подчертаем, че температурата в никакъв случай не е болест, тя е само симптом.

Както болката, така и високата температура са важни, защото те не само помагат на организма да се справи с инфекцията, но и могат да ни дадат информация дори какво е заболяването.

Въпреки че е доста стресиращо термометърът ви или този на детето ви да покаже 38-39 градуса, трябва да подчертаем, че по правило покачването на температурата до 37.5-38.5 градуса не бива да се сваля, защото по този начин тялото ни се опитва да пребори инфекцията.

Но температура, която е преминала 38.5 градуса може да бъде потенциално опасно, особено ако се наблюдава при малки деца. Тя бързо може да се покачи до високи стойности и да застраши живота ни.

Освен стандартните лекарства, които са особено ефективна при борбата с високата температура (аналгин, ибупрофен и парацетамол), може да се опитате да свалите високата температури и с помощта на средствата от народната медицина.

Когато температурата достигне до опасно високи стойности, първото, което трябва да направите, е да свалите част от излишните дрехи и да оставите тялото да диша. Добре е да напоите голям памучен тампон или кърпа с етилов спирт и да разтриете гърба и краката на болния. При допира си с кожата спиртът се изпарява, намалявайки временно и температурата на тялото.

Ако не разполагате със спирт, то може да използвате компреси с вода и оцет, като съотношението вода/оцет е 1:3. Добре е тези компреси да се сложат на челото, под мишниците, на сгъвките на краката. На самите крака трябва да се сложат напоени в оцетния разтвор къси чорапки.

По правило компресите се налагат на места, където има концентрация на много кръвоносни съдове и така кръвта се охлажда. Те трябва да се махат, накисват отново в разтвор и да се налагат на всеки 7-8 минути.

Междувременно е добре пострадалият да приема повече течности. Особено ефикасни при температура са също чаят от изсушени малини, шипка и орех. Запарка от корените на джинджифил също може да помогне да се свали температурата.

Не особено известен, но доказано ефективен метод са сваляне на високата температура са компресите с разбити белтъци. Няколко белтъка се събират, разбиват и получената смес се намазват ходилата, дланите и краката.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари