Как да намалим оток от ухапване?

Как да намалим оток от ухапване?

Лятото идва с обещание за приятни приключения и много свежи емоции, но с него идват и досадните насекоми. Ухапванията от насекоми могат да бъдат изключително досадни, а в някои редки случаи дори и фатални, затова е добре да знаете какво да предприемете, когато това ви се случи.

Обикновено оток от ухапване се получава след ухапване от комар, паяк, мравка или ужилване от пчела. Мерките, които може да предприемете, за да намалите отока от ухапване, са еднакви и в трите случая.

На първо място е добре да приемете антихистаминов препарат, особено ако имате алергия към ухапвания от насекоми. След това е добре да почистите мястото внимателно с хладка вода и измиващ препарат.

Ако сте ужилен от пчела, проверете дали в тялото ви не е останало жилото на насекомото, и при нужда го отстранете с пинцета.

В случай, че не разполагате със специален успокояващ мехлем с охлаждащ ефект, може да приложите на мястото на отока студен компрес с вода, в която сте разтворили съвсем малко сода бикарбонат.

За намаляване на отока от ухапване може да приложите на първо време и памуче, напоено с одеколон, нишадърен или етилов спирт, както и листа от живовляк, пера от зелен лук, сцепени на две и наложени откъм вътрешната страна, както и лапа от козметична глина.

Някои препоръчват да сложите на подутото място листа от зеле, лапа от ситно нарязан магданоз или извара, но на тези продукти мястото им е на масата, а на вас много повече работа ще ви свърши пакет замразен грах, изваден направо от фризера.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати